René de Reuver

Nieuws

21 mei 2019 door Geerten van Breugel

Scriba PKN pleit voor stemmen bij Europese verkiezingen: "Kom op voor eenheid en vrede"

De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, dominee René de Reuver, zegt het op de website van deze kerk belangrijk te vinden dat Nederlanders naar de stembus gaan donderdag. "Er is op de Europese Unie veel aan te merken. Maar kritiek is pas vruchtbaar als ze ingebracht wordt."

Op het moment zijn er veel politieke partijen die ervoor pleiten uit de Europese Unie te treden. In een blog op de website van de PKN stelt de dominee dat "euforie plaats heeft gemaakt voor cynisme." Toch ziet de scriba dat er redenen zijn om samen te werken op Europees gebied. Hij vindt dat vraagstukken als migratie, milieu en veiligheid gezamenlijk beleid nodig hebben.

De dominee was aanwezig bij een bijeenkomst in Edinburgh waar het ging over samenwerking over de landsgrenzen heen. Hij schrijft op zijn blog dat elke afgevaardigde zijn eigen verhaal had. Maar hij zag een rode draad: "Elk land is op zoek naar zijn nationale identiteit. Mensen onderscheiden zich en claimen een christelijk verleden. Seculiere populistische partijen kapen het christendom voor eigen politieke doeleinden." Op de conferentie werd een "dringend appèl" gedaan op de aanwezigen. Juist als kerk moet je opkomen voor eenheid en vrede, voor gezamenlijkheid tegen nationalisme en de waardigheid van elk mens.

Lees de volledige blog van René de Reuver

Reacties

P
moeten we weten dat dit alles door de mens geforceerd is en dat het eens zal vergaan zoals in Babel, waar mens en volk zich verlaat van God zal zegen uitblijven. Als christen hebben wij gelukkig nog de kans om van Hem te getuigen, al zal dat steeds moeilijker worden als de boze de aardse machten naar zich toe zal trekken.
REAGEER
P
Als leek die vanaf de zijlijn mag meekijken het wel en wee van Europa hoe ik dit mag zien als christen heb ik mijn grootste bedenkingen hoe wij als volken onze denkbeelden met elkaar kunnen verwezenlijken gezien de culturele verschillen zal dit nooit lukken. God heeft ons ruimte gegeven die anders is dan elders en vaardigheden die een ander volk niet heeft en dat geld voor ieder lidstaat . Het zijn de grote lidstaten die het wel en wee bepalen ondanks de staatsschulden die ze hebben een kleine staat in de pas te laten lopen. Als christenen
REAGEER
S
Eenheid is geen doel op zichzelf. Het is goed dat de Kerk dat doet maar voor de rest is het heel situatie afhankelijk. En zelfs de kerk heeft zich in het verleden afgescheiden (tegen de eenheid en vrede in) als een moederkerk te wereld-gelijkvormig is geworden. En ongetwijfeld zal dit argument soms ook onterecht zijn aangehaald.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify