Thierry Baudet

Nieuws

21 mei 2019 door Patrick Simons

Waarom je als christen wél of juist níet op Forum voor Democratie moet stemmen

Maandag ontstond er flinke ophef rondom Thierry Baudet die zich in een essay kritisch had uitgelaten over abortus, euthanasie en werkende vrouwen. Dezelfde avond besteedde NieuwLicht uitgebreid aandacht aan Forum voor Democratie en dan met name aan de christelijke stemmer. Kun je als christen op Forum voor Democratie stemmen? Tijdens de uitzending sprak Tijs van den Brink met verschillende mensen waardoor een scala aan meningen langs kwam. 

Zo kwam onder andere Theoloog des Vaderlands Stefan Paas aan het woord die zich online al talloze malen uitsprak tegen Baudet. Paas stelt verbaasd te zijn over christenen die Baudet steunen. "Als ik de uitspraken van Baudet zie, hoe ga je dat rijmen met je christelijk geloof? Rationeel gezien begrijp ik de argumenten ook niet. Als je het programma van Baudet bekijkt, zit er helemaal niets in van christelijke cultuur, integendeel. Ze zijn vrij kritisch op bijzonder onderwijs en zijn wetenschappelijk bureau wordt geleid door Paul Cliteur die een verwoed atheïst is en behoorlijk anti-religieus. Maar politiek is niet zozeer rationeel en gaat meer over emotie. Je ziet heel veel mensen die vanuit een bepaalde verongelijkheid of teleurstelling in de heersende politiek op een nieuwe partij stemmen met een krachtig geluid."

Arjan de Kok is fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Gelderland én christen. "Ik ben lid geworden omdat ik zag dat Nederland aan het veranderen was en is, al decennia lang. Ik dacht dat dit een partij is die daarin een verandering kan brengen. Ik kom zelf uit een gereformeerd nest en ik vind het als christen belangrijk om een stem te hebben in deze wereld en in dit land. Daarvoor hoef ik mezelf als christen niet per se aan te sluiten bij een christelijke partij. We zijn niet van deze wereld maar wel in deze wereld. We werken ook voor niet-christelijke bazen en niet-christelijke bedrijven. We hoeven niet allemaal voor een christelijke organisatie te werken en we hoeven ook niet allemaal voor een christelijke partij te stemmen. Maar wel een partij die dat gedachtegoed belangrijk vindt en wil bewaren in Nederland." 

De Kok: "Nietzsche heeft gezegd 'God is dood'. Daarmee bedoelde hij niet dat hij atheïst was en dat God voor hem dood is. Nietzsche zei: 'Wij hebben God vermoord, wij hebben God verlaten in onze westerse samenleving.' En wat nu? Wat nu?, is dan de boodschap. Ik denk dat je dan visie nodig hebt. En ik denk dat Thierry Baudet een man is die die visie heeft. Hij zegt dat we vast moeten houden aan die waarden die we hebben opgebouwd. Want als wij met het geloof ook het christendom overboord zetten, gooien wij het kind met het badwater weg. Dat moeten wij niet doen. Dat is een goede boodschap voor Nederland op dit moment." 

Volgens Stefan Paas kunnen we niet anders dan Baudet als racist betitelen. "Hij heeft heel veel dingen gezegd die zich niet anders laten uitleggen. Als het kwaakt als een eend, als het loopt als een eend, als het veren heeft als een eend, dan is het een eend voor mij. Dan moet je niet gaan roepen dat het een papegaai of een olifant is." Desgevraagd stelt Paas nogmaals dat Baudet een racist is en dat je als christen niet op hem zou moeten stemmen. "Ik zeg er gelijk bij: dat betekent niet dat je automatisch een racist bent omdat je op hem stemt."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

"Wij zijn absoluut geen racistische of fascistische partij", stelt De Kok. "Daar zou ik ook niet bij willen horen. Ten aanzien van immigratie vinden wij dat we als Nederland zelf moeten kunnen beslissen wie hier welkom zijn in Nederland. Dat we dus niet vanuit Europa dingen opgelegd krijgen. In christelijke kringen wordt er vaak gerefereerd aan barmhartigheid. Als je nu kijkt naar waar wij barmhartigheid zouden moeten bewijzen en wie we hier een open plek zouden moeten bieden, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de vervolgde christenen in islamitische landen. Waarom moeten wij per se al die moslims hier naar toe halen terwijl er 55 moslimlanden zijn die heel groot zijn en waarvan een aantal ook zeer rijk is? Die hebben alle middelen om die mensen te herbergen. Laten die nou eerst zich om hun eigen broeders bekommeren en laten wij nu kijken: waar zijn Jezidi's, waar zijn vervolgde christenen die nergens een uitweg meer hebben en nergens heen kunnen. Laten we die hier welkom heten. En de mensen die hier het land mee op willen bouwen." 

Lees ook: 

Bekijk hier de hele uitzending

Reacties

Nou, nou Paas,

Wat een trieste "analyse" dat Baudet een racist is. Het is tegenwoordig zo dat als je benoemd wat er zich

in NL afspeelt je zo wordt neergezet. Geframed, lekker makkelijk. Kijk eens naar staatsecretaris Harbers die zware misdaden van asielzoekers onder tafel veegt onder het kopje "overige", terwijl een diefstal ed. wel wordt gerapporteerd. Hoe komt dat....? Om niet voor racist oid uitgemaakt te worden.

En ja, als je dan moeite hebt met meer Islamitisch asielzoekers dan zijn de rapen helemaal gaar.
Dit is nog los van het feit dat de (westerse) samenleving in rap tempo veranderd. We zien in Islamitisch landen waar dat toe leidt.....:

Leegloop van christenen, al dan niet op een "vreedzame" manier.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify