voetbal

Dagelijks leven

22 mei 2019 door Geert Mollema

5 lessen die de kerk kan leren van fanatieke voetbalsupporters

Mensen die mij actiever volgen, zien vaak beelden voorbij komen uit voetbalstadions. En niet alleen van stadions, voornamelijk van de harde kern. Afgelopen weekend nog bij Slavia Praag in Tsjechië, een dag ervoor bij Roda JC in Kerkrade en vaker bij 'mijn' club Go Ahead Eagles.

Geregeld krijg ik ook de vraag van christenen wat ik daar doe, waarom ik als christen zulke plekken bezoek en de vraag wat God daar van zou vinden. Aanleiding voor mij om iets te delen. Ik wil juist op een positieve manier kijken op welke manier de kerk iets kan leren van de harde kern. Want, zo geloof ik, dat kan. Als wij net zo vrijmoedig over Jezus zouden durven praten als een supporter over zijn club, dan zouden we nieuwe kerken bouwen in plaats van nieuwe stadions.

1. Trouw
Een echte supporter bij de harde kern is er altijd. Ik ken supporters die al jarenlang geen wedstrijd misten. Voor hen ís er gewoon nooit een goede reden om niet te gaan. Waar de Bijbel spreekt over 'verzuim je samenkomsten niet', vinden christenen het vaak al een hele opgave om elke week naar de kerk te gaan en hebben sommige mensen weinig redenen nodig om een dienst over te slaan. Opvallend is hoeveel leger de kerk soms is als de klok een uur vooruit gaat, of als 1 januari op een zondag valt. Zegt dat iets over onze motivatie? Of het belang die we eraan hechten?

2. Enthousiasme
'Gaat het goed, dan zingen we hard. Gaat het slecht, zingen we harder.' Het zou een quote van de aanbiddingsleider kunnen zijn, maar is een veelgehoorde uitspraak op de tribune. Je bent er namelijk in goede en slechte tijden. Een echte supporter is altijd enthousiast en leeft de hele week naar de wedstrijd toe. De uitbarsting van blijdschap en emotie bij een doelpunt is inspirerend. David schrijft een aantal keren prachtig over het verlangen naar Gods huis. Hoe vaak kom ik niet de kerk binnen met de gedachte 'nu eerst een bak koffie'? Soms verlang ik met alles wat ik ben naar Gods gemeente en de kerk. Maar net zo vaak ook niet en ga ik uit gewoonte of omdat het zo hoort. Als de aanbiddingsleider het vraagt zijn we best bereid onze handen omhoog te doen (als het maar een leuk liedje is). Qua enthousiasme en passie kunnen we als kerk nog héél veel leren van de harde kern.

3. Gemeenschap
Soms lijkt de harde kern meer op de kerk dan de kerk zelf. Veel supporters beleven waarschijnlijk ook hetzelfde op de tribune als in de kerk. Het samen komen voor een gedeelde passie en liefde. Het samen optrekken met elkaar. Het zorgen voor elkaar in tijden van verdriet. De harde kern voelt voor veel supporters als één grote familie. Mensen denken vaak dat de harde kern laagopgeleid is, wat een misvatting is. Onderzoeken laten zien dat ze een goede afspiegeling van de maatschappij zijn. Mensen van allerlei verschillende achtergronden, intellecten en culturen laten dat 90 minuten voor wat het is om samen te zijn en met elkaar op te trekken. Een gemeenschap waar de kerk ook door geïnspireerd mag raken.

4. Financiën
De kerk is soms te klein als we een preek over financiën houden en er gestimuleerd wordt om minstens een tiende af te dragen. De grote discussie wordt dan nog of dat van je bruto of netto inkomsten moet. Alsof het een kunst is om zoveel mogelijk voordeeltjes te vinden en toch aan de norm te voldoen. Supporters vinden hun club dé plek om hun geld aan uit te geven. Ze laten er bewust andere dingen voor. Al eens uitgerekend wat een fanatieke Ajax supporter dit jaar uitgegeven heeft om zijn club te volgen? Dat bedrag zit dichter bij de 10.000 dan 5.000 euro. En hoor je hem klagen? Waar je hart is, daar zal ook je geld zijn. Supporters snappen dat. En wij christenen?

5. Getuigen
Waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over. Een supporter zal nóóit verhullen welke club hij ondersteunt. Eén van mijn beste vrienden is in Limburg supporter van Roda JC. Ik ben geregeld met hem mee geweest maar nooit echt verliefd geworden op de club, we passen niet zo goed bij elkaar. Toch geniet ik van zijn enthousiasme en beleving, en zal hij nóóit terughoudend zijn in het vertellen over zijn club, al weet hij dat dat niet mijn passie is. Als wij net zo vrijmoedig over Jezus zouden durven praten als een supporter over zijn club, dan zouden we nieuwe kerken bouwen in plaats van nieuwe stadions.

Natuurlijk zit er een keerzijde aan het hele verhaal. Er gebeuren veel dingen bij de harde kern die niet goed zijn en die ik zelfs veroordeel. Dingen waar ik geen onderdeel van wil zijn (en ook niet zal zijn). Toch inspireert juist de harde kern mij en legt het de vinger op de zere plek in mijn enthousiasme voor Jezus. Ik wil van ze leren om vol passie en vuur te zijn. Zodat ik juist daarmee Jezus meer kan verhogen.

Bovenstaand artikel is geschreven door Geert Mollema, oprichter van Generation Impact. Klik hier voor meer informatie over de stichting.

Reacties

A
Mooie link Geert, en dan heb je natuurlijk nog het charismatisch vlaggen en samen zingen. Dat ik het als Blauwvinger toch zo met een Eagle eens kan zijn.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify