Baudet

Nieuws

21 mei 2019 door Patrick Simons

Baudet kritisch over euthanasie en abortus: "Zelfmoord wordt in Nederland gefaciliteerd"

In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement is er ophef ontstaan rondom Thierry Baudet. De fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer schreef voor American Affairs een essay naar aanleiding van het boek Serotonine van de Franse schrijver Michel Houellebecq.

Daarin wordt onder andere de positie van de vrouw aangekaart en schrijft Baudet kritisch over abortus en euthanasie. Over dat laatste schrijft hij dat in zijn land “zelfmoord gefaciliteerd wordt”. Hoewel de politicus zichzelf nergens expliciet tegen abortus en euthanasie uitspreekt, wordt dit door (politieke) tegenstanders en ook veel media wel op die wijze geframed. Het stuk is in eerste instantie bedoeld als een kritische vraag of we niet zijn doorgeslagen in secularisering en liberalisme, een vraag die menig christen met ‘ja’ zal beantwoorden. Baudet kan dan ook op genoeg bijval rekenen. Zo schrijft Dennis de Witte op Opiniez: “De fundamenten onder de Nederlands-christelijke beschaving worden weggeslagen onder toeziend oog van wat voorheen het conservatisme was, maar nu slechts deelnemers aan haar verloedering: de confessionele partijen CDA en ChristenUnie. De echte conservatief wordt slechts nog bediend door Baudet en SGP-voorman Kees van der Staaij.”

De Witte: “En wie liberale kroonjuwelen als euthanasie en abortus ook maar ter discussie durft te stellen, moet onmiddellijk onschadelijk gemaakt worden. Want dat is een bedreiging voor het individualisme. De ironie dat juist het liberalisme ooit stond voor het doorbreken van dogma’s. En waar links-liberaal Nederland een pleidooi voor het inperken van rechten ziet, bevraagt Baudet het falen van de liberale orde, waarin individualisering leidt tot vervreemding van onze sociale wortels.”

Om een goed beeld te krijgen van wat er nu werkelijk geschreven is, is het altijd verstandig om het hele Engelstalige essay te lezen. In Nieuwsuur kun je echter al wat belangrijke quotes uit de boekbespreking van Baudet zien. Over werkende vrouwen schrijft hij: “Vrouwen worden aangemoedigd financieel onafhankelijk te zijn, maar door het fulltime werken wordt het ondersteunen van een echtgenoot en het stichten van een gezin bemoeilijkt.” En: “Werken, een relatie onderhouden en kinderen grootbrengen is bijna onmogelijk te combineren.”

Naar aanleiding van het boek dat Baudet bespreekt in het essay komt ook euthanasie ter sprake: “In Nederland wordt zelfmoord gefaciliteerd, zodat er geen belemmeringen zijn, zoals de plicht om voor je ouders te zorgen.”

Opvallend genoeg gaat het om ethische thema’s die juist in het christendom vaak van belang zijn. Over het algemeen zijn het vooral christelijke politieke partijen die aandacht vragen voor zaken als abortus en euthanasie en de liberale gedachtegang omtrent deze durven te bekritiseren. Dat werd ook altijd op een bepaalde manier gedoogd, maar nu Baudet zich kritisch uitlaat, lijkt dit anders te liggen. De frontman van Forum voor Democratie liet al eerder weten de cultuur van het christendom erg belangrijk te vinden en noemde zichzelf een “agnostische cultuurchristen” waarbij hij opmerkte “het niet allemaal letterlijk te geloven”.

Zelf reageert Baudet overigens laconiek op de ontstane ophef. Het gaat volgens hem helemaal niet om zijn eigen mening maar om de mening van de Franse schrijver Michel Houellebecq waarvan hij in het essay een boek besprak. Op Twitter zegt hij: “Wat een malle reacties op mijn boekrecensie van Houellebecq. Ik raad iedereen aan om niet op tendentieuze berichten in de media af te gaan en de gespeelde verontwaardiging van zetels jagende politici te negeren. Lees het oorspronkelijke stuk. Oordeel zelf!”

Lees ook:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify