Werkende vrouw

Dagelijks leven

21 mei 2019 door Geraldine Averesch

De vrouw moet financieel onafhankelijk zijn: is dat echt nodig?

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) werkt de Nederlandse vrouw het minst van alle Europese vrouwen. In Nederland werkt 48% van de vrouwen fulltime. In andere landen zoals Bulgarije is dat 98%. De overheid vindt dit een groot probleem. Vooral minister van Engelshoven (emancipatie) vindt dat er meer vrouwen aan het werk moeten gaan in Nederland. De vrouw moet financieel onafhankelijk zijn.

Er is inmiddels geen ruimte meer voor een éénverdienersgezin. Door de ordinaire maatregel dat eenverdieners zo’n 40% meer belasting betalen dan tweeverdieners, worden de vrouwen gedwongen om te werken. De hypotheek moet tenslotte worden betaald. Als je niet werkt, word je als het ware een dief van je eigen portemonnee. Hiermee heeft de vrouw een stuk minder tijd over in haar gezin en andere zorgtaken in haar omgeving. De overheid lijkt niet in te zien hoe mooi de taak is van een moeder binnen het gezin.

Moeders zijn belangrijk!
Als je problemen hebt, of ergens mee zit, is de eerste persoon naar wie je toegaat je moeder. Je moeder heeft je zelfs negen maanden bij zich gedragen en kent je door en door. Niemand kan er zo goed voor jou zorgen als je moeder. Een vrouw die thuisblijft of minder gaat werken om de mooie taak van de verzorging van de kinderen op zich te nemen, wordt gezien als ‘mutsig’ en ‘niet ontwikkeld’. Maar ik kan me goed voorstellen dat je als vrouw er voor je gezin wilt zijn. Je kunt je kinderen maar één keer opvoeden en groot zien worden. Tegelijkertijd is het zeer belangrijk dat een vrouw haar talenten gebruikt. Het is belangrijk om jezelf te ontwikkelen en betrokken te zijn in de maatschappij. Als vrouw kun je zeker de talenten die je hebt gekregen inzetten in de opvoeding van je kinderen. De overheid lijkt echter te zeggen dat je geen goede vrouw bent, als je parttime werkt, of helemaal thuis. Maar dat is zeker niet zo!

Ik snap de minister wel als ze zegt dat het niet handig is voor vrouwen om financieel onafhankelijk te zijn. Je relatie zal maar stuk lopen of je partner valt weg. Dan kun je makkelijk in de problemen komen. In deze situatie begrijp ik dat de minister vrouwen aanmoedigt op te gaan werken. Nu wordt de keuzevrijheid echter veel te ver ingeperkt door de fiscus. Zijn we nu het spoor niet helemaal bijster!?

Geraldine Averesch is politiek bestuurslid bij SGP-Jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify