Tunahan Kuzu

Nieuws

20 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Waarom DENK-leider Kuzu kortstondig staande werd gehouden in Israël

DENK-leider Tunahan Kuzu was de afgelopen dagen volop in het nieuws. Aan de hand van een provocerende video wilde hij aan Nederland duidelijk maken dat hij in Israël zou zijn gearresteerd. In werkelijkheid werd Kuzu slechts staande gehouden na een pr-stunt met een Palestijnse vlag.

Columnist Paul van der Bas legt uit waarom het niet meer dan logisch is dat Kuzu staande werd gehouden. "De DENK-voorman is aangehouden bij de ingang van de Tempelberg (joodse aanduiding) / Haram al Sharif (islamitische aanduiding) nadat hij met een Palestijnse vlag rondliep. De Tempelberg is misschien het meest gevoelige vastgoed ter wereld: elke politieke uiting kan leiden tot een uitbarsting van religieuze emoties. Daarom worden politieke en religieuze uitingen op het terrein aan banden gelegd. Zo mogen Joden niet bidden op het terrein.

Iemand die met een Israëlische vlag loopt te zwaaien op de Tempelberg, zou waarschijnlijk ook worden aangehouden. Het gaat om het bewaken van de openbare orde in een omstreden/gevoelig gebied. Dat Kuzu is aangehouden heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting. De staandehouding van Kuzu was volledig voorspelbaar en is bewust door hem uitgelokt. Een goedkope pr-stunt. Voor niemand goed, behalve voor Kuzu zelf. Die maakt even een gratuit pro-Palestijns statement waar Palestijnen in de praktijk geen donder aan hebben. 

De suggestie dat Kuzu zou zijn aangehouden omdat hij met een Palestijnse vlag liep, slaat de plank mis. Op de Tempelberg is geen enkel politiek statement gewenst, of het nou pro- of anti-Israël is. Lang verhaal kort: trap er niet in."

Lees ook: Kuzu liegt over 'arrestatie' in Jeruzalem: dit zijn de feiten.

Reacties

G
Als ik in Istanboel met een Armeense vlag loop te zwaaien, word ik ook staande gehouden. Daar zal alleen mij paspoort iets langer dan een uur worden vast gehouden.
REAGEER
D
Op de Tempelberg is een Palestijnse vlag geen provocatie, maar de realiteit. De Tempelberg ligt nu eenmaal in Palestina. De joodse bezetting is niet veel meer dan een door Rothschild en de Britten gestuurde knokploeg, door Amerika van nucleaire wapens voorzien.
Nou, nou, Derek, dat zijn zware uitspraken...
Toon meer antwoorden (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify