palestina

Nieuws

17 mei 2019 door Patrick Simons

Paspoort en telefoon DENK-leider Tunahan Kuzu in beslag genomen na provocatie in Jeruzalem

Het paspoort en de telefoon van Tunahan Kuzu, de fractievoorzitter van DENK, zijn vrijdagmorgen door de Israëlische autoriteiten in beslag genomen. De politicus liep rond bij de Al-Aqsamoskee en zwaaide met een Palestijnse vlag. De politieke partij plaatste een filmpje op Twitter waarop te zien is dat Kuzu wordt aangesproken door soldaten. 

Kuzu verblijft inmiddels al enkele dagen in Israël waar hij samen met enkele medewerkers en partijgenoten van DENK op werkbezoek is. Donderdag ging het gezelschap nog op bezoek bij de Nederlandse ambassade. De partij geeft verder geen informatie over wat er precies gebeurd is en of Kuzu op dit moment nog wordt vastgehouden. Men plaatst enkel het filmpje met de mededeling dat zowel Tunahan Kuzu als de bijbehorende DENK-medewekers zijn aangehouden. Op het filmpje is te zien dat de soldaten de vlag van Kuzu afpakken en wegleggen.

Partijgenoot Farid Azarkan verzoekt via Twitter het ministerie van Buitenlandse Zaken om actie te ondernemen. Ook hij geeft verder geen informatie behalve dat zijn fractievoorzitter door “zwaar gewapende soldaten” meegenomen werd.

Update
DENK meldde vrijdagochtend dat Kuzu was opgepakt door Israëlische soldaten en agenten. De Israëlische politie ontkent de arrestatie. Ook minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) ontkent de aanhouding van Kuzu. Ze zegt dat de partijleider ongeveer een uur heeft moeten wachten op zijn telefoon en paspoort. De Palestijnse vlag is niet terugegeven.

Reacties

l
Als ongewenst vreemdeling direct het land uitzetten lijkt mij de beste oplossing.

V
idd. iemand met een dubbele paspoort notabene. Laat hij in Turkije dan met de Koerdische vlag zwaaien, kijken wat ERdogan doet. Ook al is hij in NL politicus. Politieke rel? Belachelijk, hij moet zich van zijn taak gekweten zijn als Nederlander en als Turk. Idioterie !
C
NOS: 'NOS-correspondent Arlene Gelderblom zegt dat Kuzu niet is gearresteerd, maar staande gehouden en is hij na een uur weer vrijgelaten. Volgens Gelderblom worden mensen die zich in de ogen van de Israëlische autoriteiten provocerend gedragen wel vaker voor korte tijd aangehouden.'
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.