Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 mei 2019 door Jeffrey Schipper

'Vrijgemaakten die geen vrouw in het ambt willen voelen zich niet gehoord'

Gemeenteleden die zich niet kunnen vinden in het besluit vrouwelijke ambtsdragers toe te staan in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv), voelen zich vaak machteloos en niet gehoord, merkt het Nederlands Dagblad op.

Binnen de GKv mogen vrouwen sinds 2017 aan de slag mogen als diaken, ouderling en predikant. De zogeheten ‘zwijgteksten’, waarin de apostel Paulus in de Bijbel zegt dat vrouwen niet mogen spreken tijdens de samenkomst, zijn volgens de GKv in zichzelf niet voldoende reden om te zeggen dat vrouwen geen gezag mogen hebben.

De werkgroep Bezinning Man, Vrouw en Ambt krijgt geregeld hulpvragen van gemeenteleden die zich niet gehoord voelen, zegt woordvoerder Klaas Wezeman in het ND. "Mensen schrijven dat ze bij hun kerkenraad een revisieverzoek hebben ingediend tegen de synodebesluiten, maar geen antwoord krijgen. De kerkenraad doet maar."

Wezeman voegt toe dat dit machteloze gevoel niet alleen gaat over de synodebesluiten over vrouwelijke diakenen, ouderlingen en dominees. "We hebben het idee dat de omgang met de Bijbel binnen de GKv wordt bepaald door de cultuur. Terwijl de Bijbel soms haaks staat op wat we in onze cultuur passend of prettig vinden."

Lees hier meer in het Nederlands Dagblad

Reacties

L
Al zouden onze GKv, broers en zussen Numeri 30, Spr. 31 en Mat. 19, maar eens serieus nemen. In Hand. 16, gaat Paulus opzoek naar een gebedsplaats en daar vindt hij de biddende vrouwen. Kijk eens in de kerk in Afrika, wie daar de moed hebben om de verantwoording te dragen. Als de man zegenend achter zijn vrouw staat is zij vrij. Zet de vrouwen LOS, lieve mensen en lees Gal. 3: 26 - 29, nog eens biddend door. Luc de Vries, Maassluis.
Wanneer Luc nog eens ernstig en biddend zou nadenken over wat “ want allen bent u één in Christus Jezus” (Gal. 3:28) in de context betekent dan zou hij weleens tot het inzicht kunnen komen dat het hierbij gaat om gelijke rechten op de erfenis, en niet om gelijke rollen in de Gemeente. Daarvoor moet Luc ook de andere teksten van Paulus serieus nemen. Zorgelijk Luc, hoe jij met de Bijbel omgaat. De apostel neemt het verschil tussen mannen en vrouwen niet weg, maar zegt dat zij verenigd zijn, samengevoegd in één lichaam, de Gemeente.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen