God

17 mei 2019 door Patrick Simons

Christelijke zanger en liedjesschrijver: "Voor God is het sowieso goed"

Het leven van de 24-jarige Berjan Welink uit Dronten is behoorlijk druk. Naast vier dagen voor de klas en zijn lerarenopleiding treedt hij ook nog eens regelmatig op met zijn eigen band in de kerk. De zanger nam in 2015 het nummer 'Onderweg' op. Dit nummer gaat over vluchtelingen. De clip voor het nummer wordt in juli opgenomen in Duinkerke.

Muziek is voor Berjan een passie die hij prima weet te combineren met zijn geloof. "Ik ben van jongs af aan door mijn ouders meegenomen naar de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Dronten. Daar zit ik nu nog steeds. We spelen ook één á twee keer per maand in de kerk en worden daarnaast ook vaak gevraagd voor andere kerken in de buurt. Muziek is overigens ook ontzettend belangrijk in mijn geloofsleven. Als ik bijvoorbeeld een offday heb en ik kom thuis, pak ik vrijwel direct mijn gitaar en ga ik een half uurtje zingen."

Zingen en muziek maken is voor Berjan dan ook de ideale manier om God te ontmoeten. "Het is niet alleen mijn grootste uitlaatklep maar ook nog eens het beste communicatiemiddel met God. Daarbij maakt het niet eens uit of er publiek bij is of niet. Het contact met God is en blijft hetzelfde. Ik ben dan ook nooit zenuwachtig wanneer we met de band een dienst moeten begeleiden. Voor God is het namelijk sowieso goed. De mensen in het publiek mogen een andere mening hebben, maar we weten voor wie we het doen. En dat weten de mensen in het publiek natuurlijk ook." Dat betekent overigens niet dat het geloofsleven van Berjan alleen maar over pieken gaat. "Wat ik zelf heel erg merk in mijn geloofsleven is dat het met ups en downs gaat. En juist wanneer het heel erg up of heel erg down gaat, merk ik dat ik terugval op God. Dan bid ik vaker en lees ik meer uit de bijbel. Maar als het stabiel gaat, glipt het er vaak tussendoor. Dat is soms best lastig. Maar gelukkig weet ik wel voor mezelf dat het goed zit tussen God en mij."

In 2015 bracht Welink samen met zijn band het nummer 'Onderweg' uit dat gaat over de vluchtelingencrisis. "Het is een nummer met een dubbele betekenis en dat vind ik juist zo mooi. Het is geschreven voor vluchtelingen. Die mensen moeten uit hun eigen land wegvluchten. Zij zijn op weg met een onzekere toekomst. Zij willen ook een bestaan opbouwen. Dat raakte me.  Er zit ook zeker een christelijke boodschap in het liedje. Ik vind 'Reik hen uw hand' misschien wel één van de mooiste zinnen. Deze zin kun je op verschillende manieren interpreteren. Allereerst is het een vraag aan God: reik hen Uw hand. Daarnaast denk ik ook dat het van ons als christenen gevraagd wordt." Berjan beseft overigens heel goed dat lang niet alle christenen op die manier over vluchtelingen en migratie denken. "Al sinds het ontstaan van de kerk, interpreteren mensen dingen verschillend. Ik vind het prima als iemand het anders leest, maar laten we vooral met elkaar in gesprek blijven. Daarmee bedoel ik niet het morele vingertje naar elkaar opheffen en een bijbeloorlog met elkaar beginnen."

In juli wordt de clip van het nummer opgenomen in een vluchtelingenkamp in Duinkerke. Daarbij wordt er nauw samengewerkt met de stichting Stand By You Foundation. Het is de bedoeling dat Welink met zijn band een heel album gaat uitbrengen. 'Onderweg' is daar een voorproefje van. Om het album te kunnen financieren is er een crowdfund actie opgestart. "Daarmee proberen we een mooi bedrag voor het album bij elkaar te sprokkelen. Tot 21 juli gaat bovendien de helft van de donaties naar Stichting Stand By You. We vonden dit een mooie manier om die organisatie financieel te ondersteunen. Natuurlijk hebben we het geld zelf hard nodig voor het album, maar je schrijft een lied over vluchtelingen, dan vind ik dat we ook zelf ons steentje bij moeten dragen op deze manier."

Wat tot slot opvalt is de zekerheid en eenvoud waarmee Berjan zelf zijn geloof beleeft. "Ik heb eigenlijk nooit gehad dat ik zoekende ben geweest. Ik ben ermee opgevoed en heb geen moment écht getwijfeld. Als ik om me heen kijk, is het allemaal zo vanzelfsprekend. De aarde kan niet door een oerknal zijn ontstaan wat mij betreft, door een knal wordt iets alleen maar lelijker toch? Kijk hoe mooi God alles heeft gemaakt en kijk bijvoorbeeld naar de geboorte van een baby'tje. Ik ben daar erg zeker en vastberaden in. Daar ben ik God dankbaar voor, aangezien lang niet iedereen dat heeft."

Klik hier voor meer informatie over Berjan Welink, het nummer 'Onderweg' en het komende album. 'Onderweg' is ook te beluisteren via Spotify en iTunes

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify