Jan-Willem Bosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 mei 2019 door Patrick Goede

Hoe Jesus.net tienduizenden mensen per dag met het Evangelie bereikt: "Dit is echt een droombaan"

Jan-Willem Bosman is initiatiefnemer van Jesus.net. Een website waar dagelijks 180.000 bezoekers komen. Gemiddeld 7.000 van die bezoekers geven aan dat ze verder willen met Jezus. Binnenkort bestaat de website Jesus.net 10 jaar en op 20 mei wordt dat gevierd. Een mooie gelegenheid om Jan-Willem uit te horen over dit succesverhaal.

Hoe is Jesus.net ontstaan?
"Het initiatief van Jesus.net heeft verschillende vaders en moeders. In 1999 was ik actief bij de EO en er kwam toen heel veel ruimte voor creativiteit op het gebied van internet. Ik mocht dingen uitproberen. Toen begonnen we met de website ‘waaromjezus?’. We wilden meer mensen bereiken met het evangelie. We linkten dat ook aan de Alpha cursus. Er was nog niet zoveel. Vanuit de televisieprogramma’s van de EO werd begonnen met het naar de website doorverwijzen als een vorm van nazorg. WaaromJezus was een soort van mini-Alphacursus online. Zo begon het netwerk.

We gebruiken de volgende metafoor: We willen mensen die God niet kennen leiden naar een wereld van gelovigen waarin ze in geloof kunnen groeien. Het zijn twee gescheiden werelden met een rivier ertussen. Je kan die rivier op twee manieren oversteken. Je kan een brug bouwen of een aantal stenen neerleggen waarop mensen kunnen staan om zelf naar de overkant te kunnen komen. Elke website in ons netwerk is zo’n steen die mensen helpt om naar de overkant te komen. Het hele netwerk betreft nu uit ruim 150 websites. Daarbij gaat het om websites in verschillende talen en websites met uiteenlopende thema’s. Voorbeelden als Ikzoekgod.nl, en isaruhallah.nl (een website voor moslims).

"Wij leven van giften en ik heb geen vast salaris. En dat terwijl ik met mijn opleiding een erg goed betaalde baan zou kunnen hebben."

We zijn een echte netwerkorganisatie. We leggen de partijen waar we mee samenwerken uit wat er moet gebeuren daarna sluiten we een overeenkomst en zorgen we dat de persoonsgegevens en dergelijke veilig zijn. Wij doen ook een standaard DNA-check om te zien of organisaties passen bij ons. Die moet uitwijzen dat het om Jezus gaat en dat mensen er geen geld mee willen verdienen en dat het niet de eenheid tussen christenen onderling in de weg staat. Er is bijvoorbeeld ook een kerkelijke denomenatie geweest die heel veel geld hebben geboden op de naam jesus.net. Dat was best verleidelijk moet ik je zeggen. Maar Jesus.net is voor alle denomenaties van het christelijk geloof bedoeld."

Hoe komen jullie bovenaan de resultaten in Google? Want dat is belangrijk voor het genereren van bezoekers.
"Het liefst organisch, dus op een natuurlijke manier en niet door te betalen voor advertentieruimte. Dit lukt goed door te letten op het feit dat het via de juiste thema’s en kanalen bovenaan komt te staan. Het helpt ook dat we onderdeel zijn van een groter netwerk, we zijn al langer en consequent populair dus dan onthoudt Google je ook. We hebben 86 partners die ons hierbij helpen. Wij leveren software aan onze partners en die linken op hun website ook weer naar ons door. Dat helpt. Daarnaast hebben we Google Grands. Een programma van Google dat non-profits helpt om gratis te adverteren.

Ons hoofddoel is om ieder mens voor ogen te hebben en te leiden naar Jezus. Daarna proberen we die mensen ook weer toe te rusten om anderen te bereiken. We geven de bezoekers die mogelijkheid door aan te sluiten op hun behoefte, het aanreiken van kennis, daarin te groeien en tenslotte wat ze geleerd hebben ook weer door te geven en vrijmoedig te delen met anderen.

"Wij doen ook een standaard DNA-check om te zien of organisaties passen bij ons. Die moet uitwijzen dat het om Jezus gaat en dat mensen er geen geld mee willen verdienen."

Jesus.net is nu al in 34 talen beschikbaar. We hebben uitgezocht dat als we in de 40 belangrijkste talen beschikbaar zijn we 99 procent van de internetgebruikers kunnen bereiken. We missen nog het Lets, Sloveens, Servisch, Deens, Vietnamees en Indonesisch. Dus mocht je ons daarbij kunnen helpen dan horen we dat graag!"

Wat drijft je in het werk dat je doet?
"Ik ben steeds enthousiaster geraakt over het feit dat ik het evangelie op deze manier zo kan uitdragen. Wij leven van giften en ik heb geen vast salaris. En dat terwijl ik met mijn opleiding een erg goed betaalde baan zou kunnen hebben. Dat is soms wel een aanvechting moet ik je eerlijk zeggen. Maar dit werk wat ik nu doe geeft zoveel voldoening. Deze vraag is een mooie spiegel voor me. De voldoening die ik uit dit werk haal is veel groter dan bij ander werk. Dit is echt een droombaan wat dat betreft."

Krijg je nooit de neiging om jezelf op de borst te kloppen?
"Goede vraag, want dat zou zo maar kunnen. Deze viering van 10 jaar Jesus.net is er echt op gericht om Jezus te eren. Het gaat ons niet om persoonlijke roem of donaties. Het thema van deze viering is Only Jesus. Naar het lied van de Casting Crowns waarin ook gezegd wordt dat je alle prijzen kunt winnen en je eigen koninkrijkjes kunt bouwen maar dat het aan het einde van de rit alleen om Jezus gaat. Hoe je hem gediend hebt. Je kan zo makkelijk gefocust raken op andere dingen waaronder het succes van de website. We zijn er natuurlijk dankbaar voor maar je kan daardoor ook jezelf gaan roemen. Nu ik dit bedenk raakt het me ook. Je mag mijn naam weglaten en het artikel ‘Only Jesus’ noemen! Dat meen ik echt."

Wat is de mooiste ervaring in al die jaren dat je met Jesus.net bezig bent geweest?
"Jan Bakker van Alpha, die vanaf het begin betrokken is, wilde dat het boek 'Waarom Jezus?' van Nicky Gumbel gebruiken voor de cursus WaaromJezus. Dus vroeg hij of Nicky toestemming gaf, maar Nicky zag het niet zitten. Jans reactie was: ‘Als het boekje niet aanslaat komt hij er toch niet achter en als dat wel zo is dan vragen we gewoon om vergeving’. Toen zijn we na een aantal jaar toch naar Nicky Gumbel toegegaan om het op te biechten. Hij zei toen: ‘Bedankt voor jullie ongehoorzaamheid’. Prachtige reactie. Het geeft aan dat je soms ook een beetje Hollands eigenwijs en ondeugend moet zijn om dingen voor elkaar te krijgen."

"Je kan christelijke taal spreken maar dan weten bezoekers totaal niet waarover het gaat. Je moet de taal van de ander spreken en mensen eerst gaan begrijpen."

Wat is de moeilijkste ervaring die je hebt gehad met de website?
"Wat ik moeilijk heb gevonden is dat ik moest samenwerken met mensen van andere denominaties. Ik ben zelf gereformeerd opgevoed en ik had een bepaald beeld van katholieken. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een vraag kreeg van een aantal katholieken die een katholieke versie van de website ‘waaromjezus?’ wilden maken. Ik worstelde daarmee en ik dacht: ‘dat kan toch niet, dan gaan ze Maria er vast bij betrekken’.

Daarna kreeg ik 'toevallig' bij de EO een priester op bezoek waarmee ik ook in gesprek raakte en hij vroeg of ik met hem wilde bidden. Ik voelde mij plots zo verbonden met hem. Daarop besloot ik het toch maar beschikbaar te maken voor deze groep katholieken, ik vertelde hen wel dat Ik wilde weten wat ze erop gingen zetten. ‘Hoezo? We gaan echt niks aan de tekst veranderen?,’ reageerden ze toen tot mijn verbazing. ‘We willen gewoon katholieke coaches ter beschikking zetten die bezoekers passend kunnen helpen bij hun vragen,’ zeiden ze. Dat vind ik dan prachtig. Het gaat echt om Jezus en dat merk je dan."

Welke tip of les zou je mensen willen meegeven die zich ook willen richten op evangelisatie via het internet? Waar moeten ze op letten?
"Stuur ons een e-mail en ga met ons samenwerken. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die willen helpen. Verder: Je moet niet gaan preken maar je moet vragen gaan stellen. Vanuit de vragen die je stelt mensen beter gaan begrijpen. Vraaggestuurd coachen. Dat hebben we van Peter Scheele geleerd. Je kan christelijke taal spreken maar dan weten bezoekers totaal niet waarover het gaat. Je moet de taal van de ander spreken en mensen eerst gaan begrijpen. Daar trainen we ook al onze vrijwiliigers en op."

Wil je meer over Jesus.net weten en ziet wat God heeft gedaan in het netwerk: Iedereen is 20 mei welkom voor de Celebration van 10 jaar Jesus.net.

Boek hier je tickets voor het event!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.