Nieuws

16 mei 2019 door Geerten van Breugel

Congres over ‘nieuw’ antisemitisme

De nieuwe landelijke Stichting Antisemitisme Preventie (SAP) houdt op donderdag 20 juni haar eerste congres. Centraal thema is: 'Nieuw' antisemitisme.

Jodenhaat
Europa wordt de afgelopen tijd opgeschrikt door een lange reeks van antisemitische incidenten. Hierbij wordt regelmatig gesproken over ‘nieuw’ antisemitisme. Daarmee doelt men op de Jodenhaat die vaak verpakt is in kritiek op Israël. Het is dezelfde verwerping van Joden, maar dan vanwege het verdedigen van de rechten van de Palestijnen. Maar zijn alle antisemitische incidenten daar wel op terug te voeren? Zijn veel aanslagen en incidenten niet simpelweg nog steeds het gevolg van oude stereotype beelden van de Joden? De machtige, rijke en slechte Jood?

Sprekers
De sprekers die tijdens dit congres op deze vraag in zullen gaan zijn: historicus dr. Bart Wallet, verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) en Universiteit van Amsterdam (UvA); historicus dr. Remco Ensel, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, historicus dr. Chris Quispel, voorheen verbonden aan de Leidse universiteit en ds. Henk Poot, verbonden aan Stichting Christenen voor Israël.

Onderwijs
Voorzitter Eric Vink namens Stichting Antisemitisme Preventie: “Antisemitisme raakt ons allemaal. Het is niet een probleem van de Joden, het is een probleem van de niet-Joden. Wij hebben het veroorzaakt, laten wij dan ook degene zijn die het aanpakken.” Bij hem bestond al langere tijd het verlangen om te komen tot een zelfstandige stichting, die zich volledig richt op preventie en onderwijs over antisemitisme, dit in het kader van lessen over Joden en hun bewogen geschiedenis.

Congres
Daarnaast is het organiseren van een congres een belangrijk speerpunt van SAP. Voorzitter Eric Vink: “We willen tijdens deze congressen de laatste inzichten die er zijn op dit gebied onder de aandacht brengen. Er zijn veel ontwikkelingen gaande en het is van groot belang dat iedereen die zich het probleem van antisemitisme aantrekt goed geïnformeerd blijft.’’

Onderzoeken
Wetenschappelijk onderzoekers Bart Wallet, Remco Ensel en Chris Quispel publiceren met regelmaat over het antisemitisme in de samenleving. Hun onderzoeken resulteren in boeken, zodat er meer verdieping ontstaat over het vaak moeilijk te definiëren begrip ‘antisemitisme’.

Ds. Henk Poot verzorgt uiteenlopende lezingen en studies in het land en heeft zich grondig verdiept in het (christelijk) antisemitisme, vroeger en nu. Voorzitter Eric Vink tot slot: “We kijken uit naar een boeiende en inspirerende dag en hopen dat het een aanzet mag zijn tot verdere aanpak van het helaas toenemende probleem van antisemitisme.”

Reacties

Ik suggereer het komende congres om te komen tot een goede definitie van het begrip 'antisemitisme', want een gezegde als "Jodenhaat die vaak verpakt is in kritiek op Israël." is geen aanvaardbare of werkbare implementatie van 'antisemitisme'.

Een andere suggestie is om precies aan te geven WIENS probleem het eigenlijk is. Het is namelijk in ieder geval niet mijn probleem.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify