Kerk Burkina Faso

God

16 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Lijdzaam christendom verdwijnt in Burkina Faso: "Aantrekkingskracht van de kerk is enorm"

‘We kunnen niet veel uitrichten, want Jezus komt misschien morgen terug.’ Zo dachten veel christenen in Burkina Faso er vijftien jaar geleden over. Pascal Ooms ziet dat deze gelaten houding helemaal is omgeslagen. Namens Woord en Daad is Pascal verantwoordelijk voor het aantrekken en managen van subsidies voor projecten in ontwikkelingslanden. CIP.nl sprak met hem over de kerk en over de recente aanslagen.

Via projecten van Woord en Daad ontvangen zo’n 32.000 kinderen goed onderwijs. We willen komend jaar nog eens 2.020 kinderen deze kans geven!

Een minderheid in Burkina Faso (ongeveer 20 %) behoort tot het christendom. De laatste jaren heb je met eigen ogen gezien dat (de rol van) de kerk groeit. Heb je daar een verklaring voor?
“Die groei is breder dan alleen in Burkina Faso. De evangelische beweging heeft in West-Afrika een enorme aantrekkingskracht. Overigens groeit naast het christendom ook de islam in Afrika. Die groei gaat vooral ten koste van animistische groeperingen, maar ook veel moslims worden christen. De evangelische beweging bruist van energie en men is enorm enthousiast. De grootste kerk van Burkina Faso wordt bezocht door zo’n zevenduizend mensen en beschikt over een eigen tv-station.”

Vroeger was de mindset: we kunnen niet veel uitrichten want Jezus komt misschien morgen terug. Je ziet dat die houding is veranderd. Leg eens uit…
“Dat klopt. Met name vijftien jaar geleden was die mindset anders. Je zag bij christenen niet veel ondernemerschap. Mede door het onderwijs in de kerken tegenwoordig, zie je dat ze nu vaak kartrekker zijn in ontwikkelingen. Een voorbeeld van de nieuwe mindset, is een dominee die zijn gemeente voorhoudt dat ze niet zonder reden in Burkina zijn geplant. Hij daagt mensen uit om in hun eigen omgeving te dienen. Dit voorkomt dat mensen zich spiegelen aan het ‘succesvolle’ Westen. Wie dat doet voelt zich al snel minderwaardig.“

"Mensen zijn zich nu heel bewust van het feit, dat leven vanuit Gods koninkrijk ook leidt tot concrete inspanningen in het hier en nu."

“Een andere kerk begon een eigen tv-station, door de leden zelf gefinancierd. Ze dragen de belangrijke boodschap uit dat God niet wil dat mensen arm zijn en gebrek leiden. Maar daarvoor moeten wel de handen uit de mouwen gestoken worden! In reactie daarop, legde ik een aantal Burkinezen de bekende uitspraak van reformator Maarten Luther voor: ‘Als ik wist dat de Heere morgen terug zal komen op de wolken, dan plantte ik vandaag nog een appelboom.’ Dat gaf veel herkenning. Mensen zijn zich nu heel bewust van het feit, dat leven vanuit Gods koninkrijk ook leidt tot concrete inspanningen in het hier en nu.”

Pascal voegt toe dat Burkinezen voortdurend met de dood worden geconfronteerd. “Men ziet in dit land aan de lopende band mensen sterven. Medische voorzieningen zijn natuurlijk niet zo goed geregeld als in Nederland. Een longontsteking kan hier zomaar je dood betekenen. Ook is het vaak bloedheet en in die hitte moeten mensen hard werken om te overleven. Burkinezen zien er daarom vaak ouder uit dan ze in werkelijkheid zijn. Als de dood zo aanwezig is, zijn vragen over God en de eeuwigheid ook veel meer vanzelfsprekend. Ongeloof is hier eigenlijk geen optie.”

Hoe komt die toegenomen levendigheid van het christendom bijvoorbeeld tot uiting?
“In die megakerk hangen enorme gebedslijsten. Vanuit het hele land worden vertegenwoordigers van deze kerk gebeld met een gebedsoproep. Er zijn in en rondom de kerk ook veel gebedsmomenten. In Nederland zijn we sneller geneigd om ons vertrouwen te stellen op de dokter, medicijnen of onze verzekeringen. Hier staat gebed op de allereerste plaats. Ik herinner mij dat een ouderling van de kerk, een financieel directeur, rond 20:00 uur naar een gebedsbijeenkomst ging die tot 01:00 uur duurde. Over prioriteiten gesproken. Ook zijn er 24-uursgebedsmomenten waarbij groepen elkaar afwisselen om te bidden. Vaak gaan mensen doordeweeks voordat ze het werk gaan naar de kerk om te bidden.

"De getroffen christenen zoeken geen wraak, maar bidden of God zijn genade wil uitstorten en het land wil bewaren voor een groot conflict."

Deze nieuwe manier van geloven leidt niet alleen tot meer gebed, maar ook tot meer daden. Na een kerkdienst komt het regelmatig voor dat mensen bij elkaar komen om te bespreken wat ze in de komende week gaan doen. Een mogelijke uitkomst is evangeliseren in de buurt. Of opeens klinkt er de vraag: ‘Wie in deze groep zou deze jongeman een half jaar onderdak kunnen geven?’ Dan kan het zomaar zo zijn dat iemand zijn of haar vinger opsteekt. Een geloofsdaad! Mensen hebben voortdurend oog voor elkaar en worden uitgedaagd om in hun eigen omgeving te dienen. Voor buitenstaanders is dat heel bijzonder.”

Christenen in Burkina Faso zijn recent getroffen door een aanslag. Wat is de impact van de aanslag op christenen in het land?
“Veel mensen zijn bang en durven niet meer naar de kerk te gaan. Onze partners vertellen dat sommige kerken in het Noorden gesloten zijn, en de voorgangers zijn gevlucht naar een veiliger plek. In gevaarlijke gebieden komt de politie niet meer, scholen zijn dicht en er zijn geen gemeenschappelijke voorzieningen. De terroristen willen christenen en moslims tegen elkaar opzetten. Tot nu toe leefden die vreedzaam naast elkaar. De getroffen christenen zoeken geen wraak, maar bidden of God zijn genade wil uitstorten en het land wil bewaren voor een groot conflict.

De kerk waar ik eerder over vertelde bevindt zich in Ouagadougou, in het midden van het land. Het gevoel van onveiligheid neemt daar ook toe. Deze kerk heeft een toegangspoort met metaaldetectors, en mensen staan in lange rijen te wachten voordat ze binnen worden gelaten. Als de leiding van de kerk vergadert, zitten ze achter gesloten hekken met beveiliging en de kerkleiding heeft zelf ook beveiligers bij zich. Iedereen is op zijn hoede.”

"Als de dood zo aanwezig is, zijn vragen over God en de eeuwigheid ook veel meer vanzelfsprekend. Ongeloof is hier eigenlijk geen optie."

Wat is de toegevoegde waarde van Woord en Daad in Burkina Faso?
“Die actieve, ondernemende mindset van tegenwoordig is een voorwaarde voor het slagen van de projecten die we doen om banen te creëren. In Burkina Faso zetten we vol in op de aanpak van jeugdwerkloosheid. De markt is ons startpunt in deze nieuwe benadering. We doen dit door de arbeidsmarkt en opleidingsinstituten met elkaar te verbinden. Zodat jongeren worden opgeleid voor banen die ook beschikbaar zijn. Dat die verbinding tussen arbeidsmarkt en opleidingen er moet zijn klinkt voor Nederlanders misschien heel vanzelfsprekend, maar hier is dat niet het geval. Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van personeel omdat de opleiding van mensen daarvoor tekortschiet.

Tijdens mijn bezoek aan Burkina Faso hoorde ik van een bouwbedrijf dat 1.500 medewerkers zoekt. Woord en Daad heeft onderhandeld met onderwijsinstellingen om ervoor te zorgen dat hun opleidingsniveau beter bij de vraag van dat bouwbedrijf aansluit. In het onderwijs staat men hier graag voor open, omdat het ook in hun belang is dat studenten werk vinden. De opleidingen trainen jongeren ook in ‘soft skills’. Zo leren studenten om zich goed te presenteren en correct om te gaan met hun werkgever of met een klant. De eigen identiteit en sociale en communicatieve vaardigheden komen aan bod. Dat heb je allemaal nodig als je aan het werk gaat.

Een busmaatschappij in Burkina Faso had bijvoorbeeld duizend chauffeurs nodig. Voor veel jongeren is dit geen optie omdat het behalen van een rijbewijs relatief duur is. Door een baangarantie (contract) te bieden, kunnen jongeren een lening afsluiten bij een lokale bank. Jeugdwerkeloosheid is hier een groot probleem. Daarom dragen Woord en Daad en lokale kerken hun steentje bij om jongeren toekomstperspectief te bieden.”

Werk is een belangrijk deel van je leven. In de landen waar Woord en Daad werkt zijn jonge mensen vaak werkloos, terwijl ze veel in hun mars hebben.

Woord en Daad zet in op werkgelegenheid. Geef nu voor kansrijk werk!

Reacties

A
En dan te bedenken dat Jezus helemaal niet van plan is om terug te komen...
Anne,

Ben blij met deze ontwikkeling in Afrika.

"Dat Jezus niet van plan is......",klinkt erg aanmatigend. Hij/de Bijbel geeft duidelijke"tekenen" die wijzen op Zijn wederkomst; bijvoorbeeld vervolging.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.