Eurovisiesongfestival

Dagelijks leven

16 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Brengt het Eurovisiesongfestival Jood en Arabier dichter bij elkaar?

Van alle uithoeken van ‘groot-Europa’ kijkt men naar de vredelievende liedjeswedstrijd tussen de voornamelijk Europese landen. Vorig jaar won Israël het Eurovisiesongfestival en traditiegetrouw zijn ze nu gastland voor de 35 deelnemende landen. Maar brengen deze festiviteiten Arabieren en Joden dichter bij elkaar?

Near East Ministry (NEM) is een interkerkelijke stichting, opgericht in 1963. Vanuit de verzoening met Jezus Christus willen we de ontmoeting met Israël en de Arabische volken stimuleren door te bidden, te dienen en mensen uit te zenden.

Ron en Nelleke van Ketel wonen en werken in Jeruzalem voor Near East Ministry. Ze genieten van de sfeer rondom het evenement. In het oude treinstation in Jeruzalem is een joekel van een scherm geplaatst waar jongeren op sfeervolle terrasjes meekijken naar de liedjes-show. Een Joodse toehoorder: “het Eurovisiesongfestival is voor ons een feestelijke aangelegenheid omdat we mee mogen doen aan deze wedstrijd. In veel landen worden we niet geaccepteerd.” Een veertigjarige dame sluit zich bij haar aan: “De muziek brengt ons samen, we mogen als mensen in dit land én met zoveel anderen genieten, van het maken en beleven van muziek!”

Weinig zichtbare verbroedering
Het gezegde luidt dat muziek verbroederd, maar rondom de schermen in Jeruzalem zie je weinig Arabieren, ook niet in de bediening achter de barretjes. Ze zijn druk met het houden en vieren van de Ramadan. Dit in tegenstelling tot in Tel Aviv waar veel (jonge) Arabieren het liedjesfestijn meebeleven. Albert Muller, correspondent in Jeruzalem vult aan: “Israël wordt vaak gezien als een westers land. Arabieren zullen zich daar niet snel mee vereenzelvigen.” Islamitische landen als Turkije en Marokko doen niet mee met het Eurovisiesongfestival van 2019 in Tel Aviv.

Shalva band
De Joodse Shalva band stelde zich kandidaat om namens Israël mee te doen met de liedjeswedstrijd. De muziekgroep bestaat uit acht jongeren met een beperking. Ze haakten af om Israël te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival omdat niet alle bandleden wilden repeteren op de Sabbat. De krant ‘Jeruzalem Post’ schreef: ‘Het hele concept van de Joodse sabbat is de herinnering dat er iets in het leven is dat niet past bij het verdienen van geld en het nastreven van materie. De wereld om ons heen ziet roem en fortuin als teken van succes, maar de sabbat leert ons iets anders.”

Toenadering
Hoewel het liedesfestijn nu niet meteen leidt tot een zichtbare toenadering tussen Joden en Arabieren zoeken de bandleden met ‘special needs’ van de Shalva band wel toenadering tot de gewone luisteraar. Bekijk de video compilatie van de Kochav Haba-competitie. De band die vanwege hun gewetensbezwaren niet optreedt voor een miljoenen publiek, maar de wereld wel laat zien dat muziek maken wel degelijk verbindt.

Organisatie Near East Ministry zet zich in voor verzoening tussen Jood en Arabier. Lees hier meer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.