Jongeren

Nieuws

14 mei 2019 door Reformatorisch Dagblad

Christelijke jongere verandert mee met seculiere leeftijdsgenoot

Christelijke twintigers wonen langer thuis, studeren langer door en krijgen minder snel een relatie dan tien jaar geleden. En dat verschilt niet veel van hun seculiere leeftijdsgenoot. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek van maandag.

Uit dat rapport blijkt dat in 2018 de helft van de 23-jarigen niet meer in het ouderlijk huis wonen, terwijl de jongeren tien jaar daarvoor nog op 22-jarige leeftijd het huis uit gingen. Socioloog Tanja Traag van het CBS legt de link met het sociale leenstelsel. ”Sinds de invoering stellen studenten het op kamers gaan langer uit.”

Dezelfde keuzes
Kees van Vianen, directeur van jeugdwerkorganisatie LCJ, ziet dit ook terugkomen in de reformatorische gezindte. ”Ook reformatorische jongeren leren langer, zijn hoger opgeleid en gaan langer door met hun studie. Veel twintigers pionieren: ze hoppen van baan naar baan. De tijd van een langdurige vaste baan is echt voorbij. Ze leven in dezelfde open wereld (als hun leeftijdsgenoten) en staan voor dezelfde keuzes. Een andere deel van de jongeren volgt meer de patronen die we altijd gehad hebben. Maar van het onderscheid moet je je niet te veel voorstellen.”

Opleidingsverschil
Ook directeur bij de JBGG, Laurens Kroon, ziet een licht verschil. ”Er zijn jongeren die later met een relatie beginnen en trouwen. Maar ik zie ook jongeren die tegen de trend ingaan. Ze trouwen als ze begin twintig zijn en staan vervolgens open voor de kinderzegen.” Dit komt volgens de JBGG-directeur door het opleidingsverschil tussen de twee groepen. Mbo'ers kunnen volgens hem eerder gaan werken en zijn sneller zelfstandig.

Steven Middelkoop is jeugdwerkadviseur bij de HHJO. Hij constateert dat de tijdsgeest ”onder de huid van jongeren gaat zitten.” Toch ziet hij ook reformatorische twintigers jong trouwen en vroeg kinderen krijgen. ”Ze vormen daarin een tegencultuur. Mooi om te zien.”

Lees hier het volledige artikel van het Reformatorisch Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify