Abt Bernardus

Nieuws

14 mei 2019 door Volkskrant

Abt Bernardus: "We moeten weg van rationeel geloof, terug naar ervaring"

Al 33 jaar lang is broeder Bernardus monnik. Op 18-jarige leeftijd omarmde hij het kloosterleven, inmiddels is hij abt van het klooster Koningshoeven bij Tilburg. Nu geeft hij een interview aan de Volkskrant over zijn geloof en de ontkerkelijking. "Toen ik abt werd, koos ik als spreuk: 'Zoek God en leef!'"

Ondanks de ontkerkelijking ziet de abt ook mooie ontwikkelingen in het christelijk landschap. "De gedachte was dat de ­religieuze honger met de ontkerkelijking geheel zou verdwijnen. Dat is dus niet zo. Die hoort ten diepste bij de mens."

Bernardus ziet het leven niet als een vervelende tussenruimte waarin je van God weg bent, waarna het na de dood allemaal goed komt. "Dat is de opvatting van sommige gelovigen, maar dat is voor mij niet de christelijke opvatting van het leven. Nee, God geeft mij die ruimte nú. Daarin wil ik de eenheid met God beleven."

"Gedurende mijn leven komt de spreuk "Zoek God en leef!" als een echo terug – mijn zoeken in het leven zie ik als het zoeken naar waar die klinkt. Ik doe dat in deze levensvorm, omdat ik daarin de meeste ruimte vind op zoek te gaan."

Bij het zoeken naar de zin van het leven is 'gelukkig zijn' het beginpunt, volgens Bernardus. "Voor Benedictus (480-547, grondlegger van de benedictijnse kloosterorde) was dat juist het beginpunt van het kloosterleven." Hij vindt het ervaren van God essentieel. "Bij het verwoorden van wat ik ervaar, heb ik het intellect en dus ook de wetenschap nodig, zeker, maar de wetenschap maakt niet dat ik iets ervaar. Je moet altijd zoeken naar een balans tussen intellect en ervaring, maar die laatste wordt in deze tijd veel te weinig gewaardeerd.

Maar dan moeten we wel wegkomen van institutionele, rationele geloof en terug naar het ervaren, de mystieke stroming van het christendom. We moeten terug naar het ervaren van het Goddelijke."

Klik hier voor het volledige artikel van abt Bernardus

Reacties

Gaaf! We zijn immers genodigd om mee te doen aan een feestmaal. Niet als culinaire Michelin-critici, maar als genieters; vooral van het samen eten.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify