Bert-Jan Ruissen

Nieuws

14 mei 2019 door Geerten van Breugel

Bert-Jan Ruissen: "Nederland moet 'nee' leren zeggen tegen de EU"

Over twee weken zijn de verkiezingen voor de Europese Unie. Nummer twee op de lijst van de ChristenUnie/SGP, Bert-Jan Ruissen, vertelt in 'Uitgelicht!' van Family7 hoe de fractie staat ten opzichte van Europa. Hij geeft aan dat de ChristenUnie en SGP vinden dat Nederland als middelgrote lidstaat "nee moet leren zeggen" tegen Europa.

Een goed moment hiervoor vindt hij de meerjarenbegroting van de EU. "Een meerderheid van de lidstaten zullen aandringen op een groter budget, laat Nederland nu eens voor een beperking hiervan stemmen."

De regeringsleiders hebben donderdag bij de Europese Unie een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin ze verklaren dat ze inzetten op verdere Europese eenwording en integratie. Ruissen noemt de verklaring "een gemiste kans." Hij vertelt dat de Tweede Kamer de regering eind april de boodschap meegaf dat het geen voorstander is van een 'ever closer union', het voornemen van de Europese Unie om dichter naar elkaar toe te groeien.

Superstaat
Deze boodschap ziet hij ook vertolkt in het standpunt van de SGP/CU: de fractie is wel voor Europese samenwerking bij een aantal kerntaken, maar niet voor een superstaat. En dit standpunt heeft premier Rutte niet meegenomen naar deze top, zegt Ruissen. Hij neemt het de minister-president kwalijk dat "hij de gelegenheid niet heeft aangegrepen om een start te maken met de hervorming van de Europese Unie."

Petitie antisemitisme
Begin mei heeft de SGP/CU in samenwerking met het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, een petitie gelanceerd tegen antisemitisme. Deze petitie is inmiddels meer dan 25,000 keer ondertekend. Ruissen noemt dit aantal "boven verwachting" en hoopt dat het aantal ondertekenaars, na de uitrolling in andere EU-landen, een veelvoud wordt van 25,000. Ook verwacht hij dat "het Europees Parlement er wat mee gaat doen. Het leeft ook bij andere parlementariërs dat we een vuist moeten maken tegen antisemitisme."

Ruissen gaat in het item verder in op de visie van de fractie op Europa, een Europees pooierverbod en de bedreiging van Iran voor het opheffen van sancties en een nieuwe deal voor dit land.

Reacties

Het VK is chaotisch aan het brexitten geslagen en ook in andere lidstaten daveren de tegengeluiden. Wat me opvalt aan deze reacties is dat men niet zozeer tegen een EU is, maar tegen deze EU. Het draagvlak voor deze EU wordt binnen de verbonden naties steeds smaller. Wordt het niet tijd voor een drastische restauratie van de Unie, waarbij de soevereiniteit van de naties beter gewaarborgd wordt en corruptie wordt geëlimineerd? Dan hoeft het VK ook niet af te haken.
REAGEER
H
Wat in Europa is mislukt is de vorming van een politieke federatie. Want daarvoor verschillen de landen teveel van elkaar. Terug naar de EEG zou daarom de beste oplossing zijn. Het Europa der Vaderlanden van De Gaulle. Ook de Euro zou dan moeten worden opgedeeld. Ik stel voor: een noord en een zuid Euro en misschien ook een oost Euro.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify