Ds. H. H. Klomp

Dagelijks leven

15 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Als jongen een oorbel dragen: wat zegt de Bijbel hierover?

'Rukt af de gouden oorsierselen, die in de oren uwer vrouwen, uwer zonen, en uwer dochteren zijn; en brengt ze tot mij', is te lezen in het Bijbelboek Exodus. Wat is er verkeerd aan als ik als jongen in één of beide oren één klein diamantje als oorbel heb?, aldus een vragensteller via de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Jij komt er met jouw antwoord vanuit Exodus 32 wel wat te gemakkelijk van af", antwoordt ds. H. H. Klomp. "Ik moest er om glimlachen. Maar dat terzijde. De HEERE gebruikt het beeld van onder andere oorringen om een arme zondaar die door Hem gered wordt als kind van God een soort bruidskleding aan te doen. Ook met oorringen in. Als afstraling van de heerlijkheid des HEEREN. Zie Ezechiël 16:11-14. Maar wat gebeurt er: die vrouwen gaan zo ijdel pronken met hun uiterlijke versiersel dat ze ver af komen te staan van hoe de Heere echte vroomheid bedoelt. Zie 1 Petrus 3:3-4. Daarom toornt God op Zijn volk: hun zogenoemde wereldse schoonheid zit alleen aan de buitenkant!

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Oorringen (voor vrouwen én mannen) lijken niet verboden te worden in de Bijbel. Ze kunnen zelfs ook dienen als offergave voor de HEERE. Bij de bouw van de tabernakel, Exodus 35:22. Of als een dankoffer voor de HEERE na Zijn hulp in de strijd tegen vijanden. Zie Numeri 35:50-54. Bij berouw en boetedoening om God te ontmoeten moet je de sieraden afleggen. Zie Genesis 35:4. Bedoeld is ook dat je zo persoonlijk iets geeft/doet voor de dienst van de Heere.

Maar het gevaar ligt steeds op de loer, ook in onze tijd dat schoonheid alleen aan de buitenkant zit. (...) Hopelijk mag je schitteren, niet maar door de mooie diamantjes in je oor. Maar schitteren door genade van binnenuit, naar buiten toe!", aldus de christelijke gereformeerde emeritus-predikant.

Lees het volledige antwoord van ds. H. H. Klomp in de vragenrubriek van Refoweb.nl

Reacties

De Israeliëten moesten hun oorringen inleveren omdat ze niet geluisterd hadden. Dus als je een oorring in hebt dan kan je dat ook zien als een onderscheiding van goed luisteren. Als je dat met ernst doet, dan is het goed mogelijk dat er momenten zijn dat een oorring niet gepast is, omdat eerst om vergeving moet worden gevraagd. En daarna doe je hem weer mooi in en dan is het tegelijkertijd als een geschenk uit dankbaarheid voor Gods genade!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify