God

14 mei 2019 door Patrick Goede

Beth Moore in discussie met theoloog over spreekrecht van vrouwen: "Ik dacht dat mannen Bijbelgetrouw wilden zijn maar dit is arrogantie en machtsmisbruik"

Beth Moore is een bekende evangelist en spreekster met haar eigen bedieningsorganisatie Living Proof Ministries. Ze is zelf het levende bewijs van een vrouw die spreekt in kerken. Dus toen schrijver en theoloog Owen Strachan zich op Twitter uitsprak over de eenheid die er is met betrekking tot het niet spreken van vrouwen in de kerk, liet Moore van zich horen: "Owen, ik zou het verschrikkelijk vinden om een vrouw te zijn die jouw goedkeuring krijgt. Het zou betekenen dat ik 40 jaar van mijn leven niet had ingezet voor het bemoedigen van vrouwen om Jezus en de Bijbel te leren kennen," zegt Moore op Twitter. 

Owen Strachan zet in een document die hij in de tweet verwerkt heeft uitvoerig uiteen waarom hij vindt dat vrouwen niet horen te spreken in de kerk. Hij verwijst hierbij naar Titus 2:3-5 waarin staat dat de oudere vrouwen de jongere vrouwen moeten onderwijzen. Dat is opvallend want dat is precies wat Beth Moore dus heeft gedaan de laatste 40 jaar.

Beth Moore laat op haar beurt de kans niet voorbijgaan om nog uitvoeriger te reageren. Ze verwijst naar het feit dat Jezus veel vrouwelijke volgelingen had en dat Jezus nooit aanleiding gaf tot enig onderscheid op het gebied van geslacht. Ook haalt ze nog even venijnig uit door vast te stellen dat ze van inzicht veranderd is: "Ik gaf mannen altijd het voordeel van de twijfel dat ze het alleenrecht om te spreken zo fanatiek verdedigden omdat ze graag zo Bijbelgetrouw wilden zijn. Maar nu zie ik dat het om arrogantie gaat. Het misbruik van macht en het verhullen van misbruik zelf."

De vraag of vrouwen mogen spreken in de kerk blijft dus een gevoelige en de eenheid die Strachan lijkt na te streven gaat op deze manier zeker niet bereikt worden. 

‘Laten vrouwen in de gemeenten zwijgen,’ zei de apostel Paulus. Wat bedoelde hij met deze uitspraak? Bedoelde hij écht dat vrouwen anno 2019 in Nederlandse kerken niet mogen dienen als ouderling? CIP.nl maakte onlangs een videoserie met kenner en dominee Bert Loonstra.

Reacties

J
Telkens weer hetzelfde thema. Alles wat aandacht krijgt groeit. Als we nou eens zouden stoppen met dit onzalige thema van het spreken van vrouwen, vrouwen als voorganger en als oudste dan verstomt het misschien wel weer. Het zou me heel wat waard zijn.
Dag Johan, goedemorgen. Met betrekking tot je reactie, dit: "typisch mannenpraat"! :-)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify