Burkina Faso

Nieuws

13 mei 2019 door Open Doors

Open Doors luidt noodklok over situatie christenen in Burkina Faso

Burkina Faso werd afgelopen weekend opgeschrikt door een aanslag op een katholieke kerk in het noorden van het land. Daarbij vielen zes doden. “Een heftige gebeurtenis voor een land dat niet vaak in nieuws komt als het om christenvervolging gaat. Toch laat deze aanslag opnieuw zien hoe christenvervolging in Afrikaanse landen steeds vaker de kop opsteekt”, stelt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling.

In de afgelopen drie jaren pleegden militante islamitische groepen meerdere aanslagen op kerken en openbare gebouwen in Burkina Faso. Tientallen mensen werden vermoord en anderen werden ontvoerd.

De meest recente aanslag was op 12 mei op een katholieke kerk in Dablo in het noorden van het land. Tussen de 20 en de 30 bewapende mannen verstoorden de mis in de kerk. Nadat ze zes mensen hadden gedood, zetten ze de kerk in brand. Onder de slachtoffers was ook de priester die de mis leidde. Na de aanslag op de katholieke kerk werden andere gebouwen geplunderd en in brand gestoken.

Twee weken eerder werd een Pinkstergemeente in Sargadji overvallen door bewapende mannen op motorfietsen. Zes mensen werden na de kerkdienst vastgenomen en gedwongen om zich te bekeren tot de islam. Onder de zes was de 80-jarige pastor Pierre Ouédraogo. Hij had zich eerder al bezorgd uitgelaten over de veiligheid rondom zijn woonplaats. Hij kreeg het advies de regio te verlaten, maar weigerde. “Ik sterf liever voor mijn geloof dan dat ik de gemeenschap verlaat die ik al veertig jaar dien.”

De zes christenen weigerden hun geloof vaarwel te zeggen, waarna ze achter het kerkgebouw een voor een werden doodgeschoten. Een dag na de aanslag kwamen opnieuw strijders naar het dorp om christenen aan te vallen. De strijdende groepen kunnen ongestraft te werk gaan omdat er te weinig politie is.

Henri Yé, voorzitter van de Evangelische Raad van Kerken (FEME) zegt: “Dit is veel meer dan een aanval op een kerk in Sargadji. Dit is een aanval op onze waarden van tolerantie, vergeving en liefde. De vrijheid van religie is geschonden. Laten we God bidden om kracht om liefde te verspreiden en om eenheid voor land en kerk.”

Burkina Faso stond altijd bekend als het land waar aanhangers van verschillende godsdiensten harmonieus konden samenleven. Door de opkomst van radicaalislamitische groepen wordt de prille democratie in het land bedreigd.

In januari waarschuwde Open Doors bij de lancering van de nieuwste Ranglijst Christenvervolging al voor de opmars van de radicale islam vanuit het Midden-Oosten naar de sub-Sahara t. Burkina Faso is een van de landen die door Open Doors wel in de gaten wordt gehouden. “Burkina Faso staat op plaats 61 als je de Ranglijst Christenvervolging verder doortrekt”, legt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling uit. Achttien van de 25 landen die net onder de top-50 staan, zijn landen die in de sub-Sahara liggen. Een aanslag als deze in Burkina Faso doet ons realiseren dat christenen op het Afrikaanse continent steeds vaker te maken krijgen met vervolging.”

Reacties

Het is om moedeloos van te worden. Islam, meer (politiek) correct, de radicale islam, weet van wanten. Een " heilige" gedrevenheid.

De lijst van aanslagen is lang, héél lang. En die zal nog langer worden.
REAGEER
a
Juist Hans de lijst zal langer worden. In dit geval weinig media aandacht valt mij op.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify