Victoria

Dagelijks leven

13 mei 2019 door Kom over en help

“Mensen kijken alleen naar de handicap van Victoria”

We zijn stomverwonderd. Moeder Irina pakt met één zwaai haar 18-jarige dochter op, gooit haar over haar schouder en loopt hun flat binnen. Moeder Irina moet wel, want Victoria is volledig aan het einde van haar Latijn. Ze heeft de drie trappen met grote moeite gelopen – nee, een lift is er niet en andere hulpmiddelen zijn er ook niet – en ze is zo moe, dat ze door haar benen zakt. Dat moeder hierdoor erge rugpijn heeft, verbaast ons niet…

Verkeerde diagnose
Victoria uit Moldavië heeft een syndroom waardoor langzaam maar zeker haar hersencellen afsterven. Het gevolg is dat ze slappe spieren heeft en altijd moe is.
Haar moeder vertelt: “Toen Victoria een paar maanden oud was, zagen we dat er iets niet goed was. We zijn naar de dokter geweest, maar die heeft een verkeerde diagnose gesteld, waardoor Victoria geen goede medicijnen heeft gekregen. Toen ze anderhalf jaar was, hebben we de juiste diagnose gehoord, maar toen was er niets meer aan te doen. De verwachting was dat Victoria zes jaar zou worden, maar nu is ze al achttien.”

Mentaliteit moet veranderen
Moeder zucht als het gaat over haar land, Moldavië. “De mentaliteit van mensen moet veranderen. Mensen kijken alleen naar de buitenkant, zien de handicap en negeren mijn dochter. En gehandicapte kinderen kunnen nergens naartoe. Daarom ben ik zó blij met het dagopvangcentrum.” Victoria beaamt het met een blijde lach. “Ik ga er heel graag naar toe. De mensen daar zijn mijn familie.”

Victoria’s grootste droom
Het bezoek aan Victoria raakt ons diep. Want behalve haar lieve en dappere glimlach zien we óók tranen. Ze vertelt dat ze het heel moeilijk vindt om een handicap te hebben waardoor haar moeder haar moet dragen. “Mijn grootste droom is om gezond te zijn, zodat ik mijn moeder kan helpen.” En dan te bedenken dat Victoria alleen maar zwakker en zwakker wordt…

Kijk voor een video van Victoria op de site van Kom over en help

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify