Forum voor Democratie

Nieuws

13 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Wel of niet samen met Forum voor Democratie? ChristenUnie en SGP zijn het oneens

Forum voor Democratie (FvD) wil bij de Europese fractie waar ook ChristenUnie en SGP in zitten. Die zijn het daarover oneens, merkt NRC Handelsblad op.

Onlangs werd bekend dat FvD na de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei in de conservatieve ECR-fractie zal zetelen. Forum wil na de verkiezingen lid worden van de eurosceptische Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), het Europarlementaire blok waar ook de ChristenUnie en de SGP lid van zijn. De twee christelijke partijen staan in de EU op een gezamenlijke lijst.

Lijsttrekker Peter van Dalen (ChristenUnie) sprak van een "onaangename verrassing". "Forum voor Democratie is een partij waar wij in Nederland als ChristenUnie haaks op staan," liet hij weten. De SGP ziet de partij van Baudet anders. De achterban is rechtser dan die van de ChristenUnie. "Wij doen niet bij voorbaat de deur dicht voor Forum," zegt Bert-Jan Ruissen. Hij staat als SGP-kandidaat nummer twee op de gezamenlijke lijst. "Wij zien op een aantal punten overeenkomsten."

Ruissen benadrukt dat ChristenUnie en SGP gezamenlijk de verkiezingen ingaan. Samen zijn ze er nog lang niet uit, voegt NRC toe. Zeker is wel dat een tegenstem van ChristenUnie en SGP de komst van FVD in de fractie niet kan tegenhouden. Hoe het dan verder moet? De ChristenUnie en de SGP zouden zelfs, net als in 2009, in verschillende fracties terecht kunnen komen. 

Reacties

E
De CU zit nu al in de ECR met bijvoorbeeld de Deense Volkspartij en de NVA van Bart de Wever. Dan kan Forum er ook nog wel bij. Kortom, het is hypocriet van de CU om Forum te willen weren.
REAGEER
Van Dalen toch,

" FvD staat haaks op de CU in Nederland".

Staat de CU niet haaks op bijvoegen D'66?

En hoe divers mag Nederland zijn van de CU? Alleen maar binnen de grenzen van de "CU-diversiteit"? Hierbij worden

ook veel christenen zomaar buitenspel gezet.
REAGEER
CU regeert met D66 de duivel zelve...pff...die brengen nog zelf die euthanasie naald in bij patienten bij wijze van spreken! De duivel in hoogsteigen persoon die d66! Cu stel je niet zo aan!
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify