Ds. J. M. D. de Heer en Ruben Flach
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Terugluisteren: GerGem-predikant en directeur Stichting Opwekking discussiëren over opwekkingsmuziek

"Ik merk aan reacties dat in opwekkingsmuziek emoties een grotere plaats innemen dan de inhoud van het lied," vertelt ds. J. M. D. de Heer tegenover Groot Nieuws Radio. De gereformeerde gemeente-predikant ging op de christelijke radiozender in discussie met Ruben Flach, directeur van Stichting Opwekking. Verkondigt de opwekkingsmuziek een versmald evangelie?

Vorige week stelde de dominee tijdens een lezing dat opwekkingsmuziek, muziek van Sela en Christian Verwoerd “botsen met wet van prediking en evangelie." Volgens de predikant biedt de liedbundel "een warme deken om je heen, een gevoel van eigenwaarde. Ik ben niet tegen gevoel, maar wantrouw het wel. Als de emoties die je bij een lied ervaart weg zijn, wat blijft er dan over? Blijft dan het Woord over?"

'Terwijl ik me voorbereid op de Nationale Synode eind deze maand, word ik geconfronteerd met het feit dat eenheid nog heel ver weg is,' reageerde Ruben Flach via Twitter. 'We vinden van alles van elkaar, maar kennen elkaar nauwelijks. Ik word hier wel echt verdrietig van.'

Hij is het met de predikant eens dat "we niet alleen op emoties" moeten leven. Flach: “Bovendien zijn de Psalmen ook emotieliederen, geschreven door David. Een man die in zonde viel en genade vond bij God. En al die dingen verwoord hij in de emotie van de Psalmen. Dat is prachtig. Emotie is wel degelijk een deel van ons leven en hoeft niet perse weggecijferd te worden.”

"Emotie hoeft niet verzwegen te worden," onderstreept ds. De Heer. "Maar waar is de balans tussen emotie en inhoud? Door muziekkeuze en de verwoording in de Opwekkingsbundel vraag ik mij af of de balans te veel doorslaat naar de emotie. Als die balans zoek, komen jongeren niet uit bij de kern van het evangelie zoals die is ontdekt in de tijd van de Reformatie."

Flach zit in het panel van de Nationale Synode, een initiatief om eenheid onder Nederlandse christenen te stimuleren. "Eenheid moet een basis hebben," vindt De Heer. "Die is niet gebaseerd op een gemeenschappelijk gevoel, maar op een gemeenschappelijke overtuiging op basis van Gods Woord. Ook Paulus riep op tot eenheid en bezinning als hij dingen constateerde die een eenzijdig deel van de Bijbel belichten."

Lees ook: Lees ook: GerGem-predikant over opwekkingsmuziek, Sela en Christian Verwoerd: "Botst met prediking van Wet en Evangelie" en Evangelisch Nederland laat zich weer eens op de kast jagen door een refodominee.


Opwekkingsmuziek
- GerGem-predikant over opwekkingsmuziek, Sela en Christian Verwoerd: "Botst met prediking van Wet en Evangelie"
- Christian Verwoerd reageert op kritiek ds. De Heer: "Als dominee De Heer moeite heeft met zonde, zou hij dit lied moeten omarmen"
- CGK-predikant reageert op uitspraken ds. De Heer over opwekkingsmuziek
- Ds. De Heer verklaart kritiek op opwekkingsmuziek: "Acceptatie van deze muziek verloopt vaak via het gevoel"
- Evangelisch Nederland laat zich weer eens op de kast jagen door een refodominee
Meer over Opwekkingsmuziek »

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Daar waar wij tegenstellingen zien zal het mij niet verbazen als onze Liefdevolle schepper die naar onze harten kijkt, vooral overeenstemming ziet.Ik stel voor dat we elkaar vrij laten, ieder zijn eigen proces laten, getuigen van wat we als rijkdom zien/weten/ ervaren in ons geloof zonder dat gelijk als norm of discussie punt te verheffen. Wie weet wordt de wereld dan nog is weer jaloers op ons door de liefde die we voor elkaar hebben.
M
Zing een nieuw lied voor de Heer
H
Niet alleen de muziekkeuze van een opwekkingsbundel kan emoties oproepen. Ook een bepaalde kenmerkenprediking waarbij de hoorders ten diepste op zichzelf worden teruggeworpen, in plaats van op de vaste beloften van het Woord, kunnen allerlei emoties en gevoeligheden oproepen. Waaruit dan weer de conclusie getrokken moet worden, dan men toch echt een bekeerd mens geworden is.
Toon meer reacties (1)