Israël vlag

Nieuws

10 mei 2019 door LCJ

Mazzeltov! Vandaag is Israël jarig

Mazzeltov! Israël is jarig. Het land viert op 10 mei Jom Ha’atsmaoet, oftewel Onafhankellijkheidsdag. Volgens onze jaartelling duurt het nog een paar dagen voordat de staat werkelijk 71 jaar wordt. Op 14 mei 1948 riep David Ben Goerion de staat Israël uit. Slechts 24 uur later was het land al in oorlog verwikkeld. Tot op de dag van vandaag is Israël continu in staat van paraatheid.

In Israël is er daarom ook dienstplicht, iedere vrouw dient twee tot drie jaar en iedere man minstens drie jaar in het leger. Het is voor ons haast niet voor te stellen, maar voor de inwoners van Israël is het realiteit. Ook voor Naftali Belitz (20): “Het is iets wat je natuurlijk liever niet doet, maar als het dan toch moet, wil ik erbij zijn om het goede te doen. Je doet het om de mensen te verdedigen en iedereen de kans te bieden voort te bestaan.”

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

De oorlogen om het voortbestaan van Israël hebben veel levens opgeëist. De dag voor Onafhankelijkheidsdag is dan ook een herdenkingsdag, Jom Hazikaron, waarop alle Israëlische gevallen soldaten en slachtoffers van terrorisme worden herdacht. Dan klinkt er weer een luchtalarm, net als op Jom Hasjoa en komt het hele land tot stilstand.

20.00 ’s avonds gaat Jom Hazikaron over in Jom Ha’atsmaoet, wat een groot spektakel is in Jeruzalem en op Mount Herzl. Ook heeft ieder dorp, iedere stad en iedere kibboets een grote vuurwerkshow. In de ochtend is er een fly over. Ieder type vliegtuig van Israëls luchtmacht vliegt over Israël. Daarnaast is het hele land versierd met blauw-witte vlaggen en vlaggetjes.

’s Middags komen families en vrienden bij elkaar voor barbecues en wordt er veel plezier gemaakt. Maar naast alle feestelijke gelegenheden worden er ook psalmen gezongen en speciale gebeden opgezegd. Daarin wordt de hoop uitgesproken dat er vrede komt voor Israël en haar bewoners. Als we kijken naar wat er de afgelopen dagen heeft plaatsgevonden in Israël, is dit gebed ook zeker vandaag noodzakelijk. Bid jij ook mee, om vrede voor Jeruzalem?

Bekijk de komende activiteiten van het LCJ!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify