paus

Nieuws

10 mei 2019 door Patrick Simons

Vaticaan voert per direct wet in met meldplicht kindermisbruik

Al decennia lang hangt er rond de Katholieke Kerk een zweem van misbruikschandalen. Het vaticaan kreeg ontzettend veel kritiek omdat veel van de misbruikschandalen in het verleden onder het tapijt werden geschoven. Daar moet volgens Paus Franciscus nu een definitief einde aan komen. De kerkleider heeft namelijk een nieuwe wet gepresenteerd waarin medewerkers een meldplicht krijgen.

Iedereen die werkzaam is bij de Katholieke Kerk wordt volgens de nieuwe wet verplicht om melding te maken van seksueel misbruik wanneer ze hiervan op de hoogte doen. Dat is echter niet het enige goed nieuws van deze nieuwe wet. Ook slachtoffers krijgen namelijk een stem. Het is voortaan mogelijk om direct bij het Vaticaan een klacht in te dienen wanneer er sprake is van seksueel misbruik. Hiermee hoopt de paus dat er voorgoed een einde komt aan het bedekken met de mantel der liefde wanneer er sprake is van seksueel misbruik.

De wet komt overigens voort uit een driedaagste top die in februari door het Vaticaan werd georganiseerd. Daar is uitgebreid besproken wat er moet gebeuren om de het aantal misbruikschandalen in de kerk terug te dringen en hoe men ervoor kan zorgen dat de Katholieke Kerk weer een veilige plaats wordt voor jong en oud. Direct werden er al een aantal maatregelen genomen waarbij men zich vooral richtte op het beschermen van kinderen. Men kreeg echter de kritiek dat de maatregelen allesbehalve concreet waren en dat er in de praktijk waarschijlijk niet zoveel zou gaan veranderen.

Die kritiek heeft het Vaticaan zich dus aangetrokken, getuige de nieuwe wet. De wet gaat per direct in. Ieder bisdom ter werld dient zelf een omgeving binnen de kerk te gaan creeren waar er op vertrouwelijke wijze melding gedaan kan worden van msibruik. Daarbij schrijft de wet ook voor dat er direct actie moet worden ondernomen in het geval van misbruik. Opvallend is trouwens dat in de wet ook de volwassen leeftijd van kerkleden is verhoogd. De kerk zag leden tot nu toe als volwassen wanneer ze 16 jaar zijn. Dat is nu verhoogd naar 18 jaar. Seksueel misbruik beneden die leeftijd wordt vanaf nu door de kerk als kindermisbruik gezien.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify