Asia Bibi
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 mei 2019 door Patrick Simons

Asia Bibi moet de rest van haar leven over haar schouder blijven kijken

Christenen wereldwijd waren deze week zeer verheugd toen ze hoorden dat Asia Bibi eindelijk Pakistan had verlaten. De van blasfemie beschuldigde en vrijgesproken christin is in Canada geland en met haar familie verenigd. Maar dat betekent niet dat ze alles achter zich kan laten. Sterker nog, de kans is groot dat ze de rest van haar leven achterom moet kijken.

Verschillende bronnen meldden dat Bibi behoorlijk wat gezondheidsklachten had toen ze aankwam in Canada. Het is dus maar de vraag in hoeverre ze goed verzorgd is de laatste maanden. Pakistan heeft inmiddels ook bevestigd dat ze het land verlaten heeft maar wil niet zeggen waar naar toe. Extremistische moslims hebben al beloofd dat ze niet zullen rusten voordat ze Asia Bibi bestraft hebben voor de in hun ogen blasfemie die ze begaan heeft.

Asia Bibi en haar familie leefden ook sinds haar vrijlating een zeer onzeker bestaan. Er werd massaal om haar hoofd geroepen en het was lastig om een veilige plaats te vinden waar ze konden verbleven. Ook haar familie werd opgejaagd door woedende moslims. Alles en iedereen dat aan Asia Bibi gelinkt kan worden liep en loopt gevaar. Ook in Canada is absoluut niet 100% veilig voor de christelijke familie. Ze is het doelwit geworden van godsdienstwaanzin, trots en extremisme.

In 2010 werd de 53-jarige vrouw opgepakt en aangeklaagd voor blasfemie. Er werd meteen de doodstraf geeist. Wat volgde was jarenlang onrust, lange rechtszaken en uiteindelijk vrijspraak in 2018. Daar reageerde een deel van de moslimgemeenschap (97% van Pakistan) weer op door de straat op te gaan en het openbare leven stil te leggen. Sindsdien zat Bibi in een safehouse ergens in Pakistan en werd ze beveiligd door het leger. Nu is ze dus overgebracht naar Canada waar haar familie al eerder naartoe was gevlucht.


Asia Bibi
- Waarom het niet verstandig is om Asia Bibi naar Nederland te halen
- Open Doors verspreidt noodoproep tot gebed voor Asia Bibi
- Asia Bibi neemt het op voor Pakistan en blasfemiewet: "Mes in de rug"
- Pakistaanse premier: Asia Bibi is veilig
- Asia Bibi herenigd met familie in Canada!
Meer over Asia Bibi »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen