Nieuws

09 mei 2019 door Dick van den Bos

Chinezen smokkelen christelijke Pakistaanse meisjes voor gedwongen huwelijken

Muqadas Ashraf was 16 jaar toen haar ouders haar uithuwelijkten aan een Chinese man die naar Pakistan kwam om een bruid te zoeken. Minder dan vijf maanden later is Muqadas terug in haar thuisland, zwanger en zoekend naar mogelijkheden om van haar man te scheiden - die haar misbruikt. Hierover schrijft CBN News.

Ze is een van de honderden arme christelijke meisjes die zijn verhandeld naar China. In de afgelopen jaren is er deze markt voor bruiden in Pakistan gegroeid. Makelaars zoeken op agressieve wijze meisjes uit voor Chinese mannen. Soms reizen ze naar kerken om daar te vragen naar potentiële bruiden. Ze worden geholpen door christelijke geestelijken, die daarvoor betaald worden. Ze beloven gemeenteleden welvaart als ze hun dochters uithuwelijken.

Ouders ontvangen vele duizenden dollars en worden verteld dat hun nieuwe schoonzoon een welvarende christelijke bekeerling is. De bruidegom blijkt achteraf niet rijk te zijn én geen christen, volgens verschillende bruiden, hun ouders en hun voorgangers. Dit vertellen ze tegenover The Associated Press. Als ze eenmaal in China zijn - meestal tegen hun wil in - leven ze daar geïsoleerd, in een boerenomgeving, vaak erg kwetsbaar om misbruikt te worden en qua communicatie afhankelijk van een vertalingsapp om überhaupt een glas water te kunnen krijgen.

"Dit is mensensmokkel", zegt Ijaz Alam Augustine, de minister van mensenrechten en minderheden in de Pakistaanse provincie Punjab. "Hebzucht is hier de wortel van. Ik heb verschillende meisjes ontmoet en ze zijn heel arm."

Augustine beschuldigt de Chinese overheid en haar ambassade ervan dat ze ongevraagd visa en documenten uitdelen aan deze mensen. Het Chinese ministerie van Vreemdelingenzaken ontkent dit. Ze zeggen een 'zero tolerance-beleid' te hebben voor illegale huwelijken.

Human Rights Watch vroeg China en Pakistan om actie te ondernemen, om deze vorm van mensenhandel te beïndigen. Op 26 april gaven ze een statement, waarin bewijs werd geleverd voor het feit dat Pakistaanse vrouwen en meisjes risico lopen op seksslavernij in China.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify