PKN logo

Nieuws

09 mei 2019 door Jeffrey Schipper

PKN erkent na 400 jaar leed van remonstranten

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) erkent na vier eeuwen voor het eerst het leed dat de remonstranten is aangedaan door hun verbanning uit de kerk. Dit melden diverse media. De hoogste man van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), scriba René de Reuver, sprak gisteren openlijk uit dat de eerste kerkscheuring op protestants erf ‘een pijnlijk moment’ was dat diepe sporen heeft achtergelaten. 

Kiezen mensen er zelf voor om Christus te volgen of wordt die keuze door God in harten van mensen gelegd? Deze kernvraag leidde in de 17e eeuw tot een grootschalig, maatschappelijk debat en had enorme consequenties. De remonstrantse theoloog Jacobus Arminius verdedigde een opvatting waarbij alle nadruk gelegd werd op de vrije geloofskeus van de mens. Het conflict tussen remonstranten en contraremonstranten kwam steeds meer op scherp te staan. 

In 1618 werd een historische synode gehouden, genaamd de Dordtse Synode. Het voornaamste doel van de Synode van Dordrecht was tot een uitspraak te komen in het voortslepende geschil tussen de remonstranten en contraremonstranten. Tijdens de synode is besloten dat de opvattingen van de remonstranten in strijd zijn met de Bijbel. Vervolgens zijn vijf kernpunten op schrift gesteld die tot op de dag van vandaag functioneren als belijdenisgeschrift voor gereformeerde christenen.

"De verbanning van remonstrantse predikanten en de beroepsverboden voor talloze remonstrantse bestuurders hebben hen diep geraakt en veel stuk gemaakt", schrijft De Reuver. Hij sprak woensdag op een jubileumbijeenkomst van de remonstranten. Predikant Joost Röselaers laat namens de Remonstrantse Broederschap weten dat hij blij is met de erkenning. "Dit is voor het eerst dat iemand met zo’n hoge positie spreekt over de keerzijde van de geschiedenis."

Het feit dat De Reuver geen excuses aanbood was geen strategie. De orthodoxe flank (circa vijftien procent) van de PKN hecht er immers zeer aan dat zij bij een kerk hoort die zich op papier uitspreekt tegen de vrijzinnigheid. Maar De Reuver verzekert dat het niet uit angst voor de orthodoxen is dat hij geen sorry wil zeggen. "Dat zou een strategische overweging zijn, en dat is wat mij betreft te dun," citeert Trouw.

Lees ook: Deze vijf artikelen overhandigden de remonstranten deze week aan de PKN.

Reacties

E
Hoe zit het dan met de Doopsgezinden? Die zijn zowel door de Katholieken als later door de Protestanten gediscrimineerd en soms vervolgd.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify