Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 mei 2019 door Dick van den Bos

Na 40 jaar zegt deze megakerk-voorganger het christendom vaarwel: "Kerkmensen zijn buitengewoon gemeen"

Voormalig megakerk-voorganger Dave Gass leidde de kerk Grace Family Fellowship, maar hij heeft nu zijn geloof afgezworen. Volgens hem is het christendom een systeem waarin misbruik zeer veel voorkomt en dat hem emotionele en mentale crises bezorgde.' Dat meldt Christian Post.

Een woordvoerder van zijn voormalige kerk, geeft daarentegen aan dat Dave Gass een 'onbekeerde overspelige' is.

Gass geeft aan: "Na veertig jaar een toegewijd christen te zijn en waarvan ik twintig jaar ook een evangelische pastor was, zeg ik nu het geloof vaarwel. Hoewel dit een grote bom is in mijn leven, is het vaarwel zeggen van het geloof in tientallen jaren gegroeid."

Hij beschrijft hoe hij een 'hyper-fundamentalistische' christen was, maar dat het christendom niet bij hem werkten. "De beloften waren leeg, de antwoorden waren leugens".

Desondanks groeide hij op als een toegewijd christen die nauwelijks een kerkdienst miste en dagelijks de Bijbel las. "Ik deed trouw Bijbelstudie, mistte haast geen kerkdienst in 40 jaar en leerde zelfs 18 Bijbelboeken uit mijn hoofd. Ook las ik de hele Bijbel al voor de 24e keer." Maar dat alles hielp niet in zijn huwelijk.

Bron van pijn
"Als volwassene was mijn huwelijk een constante bron van pijn voor mij. Ik deed alles wat ik moest doen - huwelijksworkshops, counseling, samen Bijbellezen, elke week een datenight. Maar mijn huwelijk werd nooit wat mij beloofd werd dat het zou zijn", zegt hij. 

Hij vertelt hoe miserabel zijn leven werd, juist door de ervaring dat zijn geloof in het bovennatuurlijke niet overeen kwam met zijn ervaringen.

"Ik ontdekte een niet meer te ontkennen realiteit. Ik merkte dat de mensen die het meest profiteren van religie, de mensen zijn die het niet te serieus namen. De mensen die toegewijd zijn, waren er het slechts aan toe, zij probeerden alleen maar harder hun best te doen en liepen daar in vast."

Misbruik
"Het hele systeem zit vol met misbruik. Niet alleen van boven naar beneden - zeker, er zijn kerkleiders die zich schuldig maken aan misbruik - maar ook de kerkleiders zelf worden misbruikt door het kerkverband. "Kerkmensen doen gewoon naar tegen elkaar", gaat hij verder. "Ik heb mijn hele leven gespendeerd om te dienen, lief te hebben en mensen in mijn kerk te helpen. Wat kreeg je er voor terug? Leugens, verraad, roddel. Dat heeft wonden aangebracht die misschien nooit meer genezen."

Klik hier om het hele verhaal te lezen.

Reacties

Ik zei het geloof twintig jaar geleden vaarwel en probeerde mijn "schade" duchtig in te halen. Tot voor de Heer de maat méér dan vol was en ik fameus tegen Hem aanliep. Dat is nu meer dan een jaar geleden. Ik hoop en bid dat Dave Gass de weg terug mag vinden. Het kàn nog, het is nog steeds genadetijd...
"Ik heb mijn hele leven gespendeerd om te dienen, .....".

Maar Jezus kwam niet om gediend te worden, maar om ons te dienen. En hetzelfde geldt voor de Heilige Geest. Na jaaaaaren kwam ik daar ook achter door te luisteren naar preken van Joseph Prince: Het is leven of onder de wet, die alleen maar eisende is. Met als gevolg stress en onder de vloek zijn - zie de Galaten brief. Of het is LEREN om te leven onder de Genadige Die alleen maar gevende is. Het is LEREN om te leven vanuit Zijn Rust, want dan alleen leven we NU al eeuwig.
Dave Gass heeft getracht zijn eigen rechtvaardigheid te verdienen. Ik lees alleen maar 'ik' heb het gedaan, maar ondanks alle studie is hij niet in de verwondering gekomen wie God voor hem is en wat Gods plan is met zijn leven. Jezus heeft het allemaal volbracht!
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events