Levensverhaal

10 mei 2019 door Patrick Simons

Dien de Haan zag in de oorlog Duitsers naar kerk gaan: "Vijanden zijn en toch dezelfde God dienen"

Dien de Haan maakte was 25 jaar lang eindredacteur van Elisabethbode en schreef onder het pseudoniem Annie Verdelman ook columns voor datzelfde evangelisatieblad. Bovendien heeft ze talloze malen gesproken in kerken en op bijeenkomsten. OnderWeg sprak met haar.

Toen ze als kind opgroeide in de oorlog kwam Dien tot een belangrijk besef. "Op een zondagmorgen zag ik Duitsers uit ons kerkgebouw komen. Ze hadden een rooms-katholieke dienst bijgewoond die er voorafgaand aan onze eigen kerkdienst werd gehouden. Ik was nog geen 10 jaar, maar ik besefte ineens: je kunt dus vijanden zijn en toch dezelfde God dienen", aldus de Haan die ook verteld hoe ze in het leven met tegenslagen omgaat. "Ik heb van huis uit meegekregen Gods leiding te leren aanvaarden en daarin vrede te vinden, in plaats van te strijden tegen alle ongemakken. Dat is de gouden draad in mijn leven."

Vooruitkijken naar de rest van haar leven vindt de nu 84-jarige lastig. "De boekhouding die over mij gaat, ligt boven, bij Hem. Ik heb geprobeerd om te doen wat ik kon en mocht doen. Niet voor mezelf. Ik ben geschapen naar zijn beeld. Ik kan alleen maar hopen dat ik daarop ben gana lijken in de loop van mijn leven. Een ding staat voor mij vast als een huis: God blijft precies dezelfde. Hij weet wel wat hij met me aan moet."

Lees het hele interview bij OnderWeg

Reacties

Goed verhaal: De één schiet de ander dood want het is de vijand. In de eeuwigheid ontmoeten ze elkaar als broers en leven de eeuwigheid in liefde met elkaar; ze hebben de hemel bereikt!

De één schiet de ander dood want het is de vijand. In de eeuwigheid ontmoeten ze elkaar en haten elkaar eeuwig om het verschil in inzicht. Dat lijkt me een Hel.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify