Door liefde gedragen

Nieuws

08 mei 2019 door Museum Sjoel Elburg werk

Tentoonstelling in Elburg: het bijbelboek Hooglied verbeeld door Jackie Howard en Feico Hajonides

Van 11 mei tot en met 14 september 2019 is in Museum Sjoel Elburg werk te zien van textielkunstenares Jackie Howard (1957) en beeldhouwer Feico Hajonides (1959). Beiden hebben vanuit hun persoonlijke beleving het bijbelboek Hooglied op een unieke wijze verbeeld. De luchtige vezels van de doeken en het stoere, aardse brons van de beelden vullen elkaar wonderwel aan.

Het boek Hooglied heet in de Hebreeuwse bijbel Sjier Hasjiriem: het lied der liederen, wat zoveel betekent als het mooiste of beste lied. Maarten Luther vertaalde deze naam als 'Das Hohelied’, en in Nederlandse bijbelvertalingen heet dit boek nog steeds Hooglied. Hooglied behoort tot de Ketoevim, de Geschriften. Het boek wordt in de synagoge voorgelezen op Pesach, het joodse paasfeest.

Jackie Howard
Voor Jackie was textiel altijd al een geliefde uitdrukkingsvorm. Haar werk heeft zich sterk ontwikkeld dankzij innovatieve materialen en technieken. Ze vertaalt teksten uit een ver verleden in rijke, organische structuren. Al boetserend met vezels, vliezen en verf zoekt zij naar diepere lagen en verrassingen. De ontluikende natuur in het Hooglied heeft ze in heldere kleurencomposities vastgelegd. De impressionistische tuinen en oriëntaalse huizen nemen de bezoekers mee in het verhaal: een lied over verwachting en verlangen tussen bruidegom en bruid. Het werk van Jackie is ook een eerbetoon aan het joodse volk.

Feico Hajonides
De ontmoeting met het Hooglied raakte Feico Hajonides diep. Hij heeft voor deze expositie nieuwe beelden gemaakt. Het zijn dynamische vormen, waarin het mannelijke en het vrouwelijke liefdevol in beweging zijn. Ieder beeld draait letterlijk én figuurlijk om liefde die heel maakt wat gescheiden is. Met uiterste zorg heeft Feico de beelden in klei gevormd en daarna in zijn eigen gieterij in brons gegoten. Zijn ontdekkingsreis door het lied der liederen is voor hem geslaagd als in de bezoekers de vleugelslag van de scheppende liefde wordt gewekt.

Foto: Door liefde gedragen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify