werkvloer

Dagelijks leven

09 mei 2019 door CGMV

Grens tussen werk en privé vervaagt; CGMV start campagne

De grenzen tussen werk en privé zijn vervaagd. We zijn het gewoon gaan vinden om ‘s avonds direct te reageren op een werkgerelateerd appje. Terwijl we toch echt een keus hebben, want er zit niet voor niets een uitknop op die telefoon. Maar blijkbaar vinden we met z’n allen dat je ‘moet’ reageren. En daarmee zijn we iets kwijtgeraakt, namelijk: een stukje van onszelf. Het lijkt wel alsof we zelf geen ruimte meer mogen innemen. Zo zijn we vervreemd geraakt van de keuzes die er zijn en die we kunnen en mogen maken. CGMV gaat daarom aan de slag met de vraag: Hoe zorg je ervoor dat je wél in balans blijft?

Mensen die om wat voor reden dan ook uit balans raken zijn gevoeliger voor het oplopen van een burn-out. In een reactie op een plan van de PvdA (november 2018) om werknemers het recht van onbereikbaarheid te geven, stelde CGMV-directeur Niels Rook destijds dat hij het plan weliswaar sympathiek vond, maar niet de oplossing. “Als iets niet goed gaat, grijpen we als in een reflex naar een oplossing om iets in de wet vast te leggen. Er zijn andere wegen. We kunnen het probleem beter in een eerder stadium aanpakken en bespreekbaar maken.”

Dat laatste is nu precies wat CGMV met de campagne ‘Beter door Balans’ wil doen: bespreekbaar maken dat werk en privé steeds meer door elkaar lopen, waardoor het moeilijker wordt om als mens in balans te blijven. “We zien in ons werk dat mensen, wanneer de prestatiedruk keer op keer verhoogd wordt, steeds meer stress en spanning ervaren”, aldus Niels Rook. “Of dat mensen worstelen om een soort van evenwicht te vinden tussen baan, gezin en een mantelzorgtaak. Voeg daar nog aan toe dat veel christenen zich heel loyaal opstellen richting hun werk, graag dienstbaar willen zijn, en daardoor nog minder geneigd zijn om “nee” te zeggen en grenzen aan te geven. Dan kan de balans gemakkelijk zoek raken. In het Bijbelboek Prediker schrijft Salomo dat er een balans in alle dingen bestaat. Net zoals er een tijd is voor werken, is er een tijd voor rust. Het alledaagse leven wordt zinvol als er genoten wordt van het dagelijkse werk.”

Om hier handen en voeten aan te geven organiseert CGMV op donderdagavond 13 juni een Balansevent en geeft CGMV gratis een unieke Beter door Balanswijzer weg.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify