God

08 mei 2019 door De Waarheidsvriend

Laagdrempelige kerkdiensten in Huizen: "Je hoort geen doorwrochte verhalen, maar toch merk ik iets van het werk van de Heilige Geest"

Gemeentestichten stond tien à vijftien jaar geleden ineens op de kerkelijke agenda. Jan Verkerk (54) had er niet zo veel mee. De evangelist van pioniersplek De Brug in Huizen trekt nauw met de verschillende wijkgemeenten op. "Laat God Zijn werk doen," zegt hij in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

De Protestantse Kerk experimenteert sinds 2012 met vernieuwende vormen van kerkzijn. Ook De Brug in Huizen, waar Jan Verkerk evangelist is, mag zich sinds 2014 een pioniersplek noemen. Toch verandert voor De Brug inhoudelijk weinig; de Ontmoetingsdiensten en de doordeweekse samenkomsten bestaan dan al een jaar. Wel krijgen Verkerk en zijn team nu begeleiding vanuit de Protestantse Kerk en de IZB. "De achterliggende gedachte van De Brug is dat zoekers en pasgelovigen op hun eigen tempo en niveau God en geloven kunnen beleven," licht Verkerk toe.

Toen Verkerk in 2004 zijn missionair werk in Huizen begon, stak hij in op relaties. "Ik probeerde mensen in een vrije omgeving te ontmoeten. Ik knoopte een gesprekje met de caissière in de winkel aan, ging naar recepties en was present als er iets te doen was. Aan deuren bellen is niet mijn ding, liever ontmoet ik mensen spontaan. Ik ben een figuur van de tweede vraag, hoor ik altijd. Inderdaad, ik vraag altijd wel door. Omdat ik fulltime werker voor onbepaalde tijd ben, kon ik het werk op mijn gemak opbouwen. Ik ken de voorgangers in Huizen, net als de artsen. Voert een huisarts een slechtnieuwsgesprek, dan verwijst hij gerust naar mij. Rond het sterven heb ik veel mensen leren kennen. Dan steek ik in op relatieopbouw; vanuit nabijheid komt het tot gesprekken en ontmoetingen die jarenlang verdergaan."

Het speerpunt van de activiteiten in De Brug is de Ontmoetingsdienst, een laagdrempelige eredienst op zondag waar het Woord van God en de verkondiging daarvan centraal staan. "Mensen gaan echt zitten om wat van God te horen. Er is rust, al is het soms interactief. Er is een moment van stilte en gebed. We proberen met elkaar te zingen, heel laagdrempelig. We houden het informeel: soms laten we als introductie een filmpje zien of een lied horen. Of iemand deelt een korte ervaring."

Vrijlaten
Verkerk wil de mensen niet ‘dwingend’ voorhouden dat ze in Jezus moeten geloven. "Af en toe doe ik dat wel, maar in het algemeen geef ik ruimte en leg de mensen de vraag voor: Zou Jezus voor jou een mogelijkheid zijn? Zou je een stap willen maken? Ik weet dat dat vrijblijvend klinkt. Toch, als mensen weinig of niets met Jezus hebben, vraagt dat van mij wijsheid. Het is vrijlaten, vrijlaten, vrijlaten – met het gebed dat God een weg met die persoon gaat. Als iemand zes keer niet is geweest, zeg ik niet: ‘Waar was je?’ maar: ‘Welkom, fijn dat je er weer bent.’ Het is belangrijk dat mensen de Bijbel gaan lezen, gaan bidden. De Brug heeft twee bijbelleesgroepen. We beginnen bij Markus. Het is mooi om de ontdekkingen die mensen daar doen, te zien. Om te zien dat ze gaan bijbellezen, gaan bidden. Je hoort geen doorwrochte verhalen, maar toch merk ik iets van het werk van de Heilige Geest."

Momenteel bezoeken 45 tot 60 mensen de zondagse Ontmoetingsdienst in Huizen.

Lees de volledige tekst van het interview met Jan Verkerk in De Waarheidsvriend van donderdag 9 mei 2019, of download hier de gratis pdf van een deel van het interview.

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify