Roland den Haan kreeg te maken met een alcoholverslaving: "Alcohol is een drugs"

Dagelijks leven9 mei 2019
Roland

Roland den Haan is werkzaam bij de Interne Opleidingsschool van De Hoop in Dordrecht als senior ervaringswerker. Hij kampte jarenlang met een alcoholverslaving. Hij wilde zijn verhaal met CIP delen en vertelt hoezeer het nog steeds zijn denken beïnvloedt. "Ik vroeg laatst in de winkel naar iets wat ik nodig had. Toen zei de verkoper: 'Oh maar daar kun je ook kurk voor gebruiken.' En plop, gelijk kwam de gedachte in mijn hoofd: 'Oja, dan moet ik even een paar flessen wijn soldaat maken.' Het ligt zo op de loer wat dat betreft," zegt Roland. 

Roland jij hebt een alcoholverslaving, daar kom je ook nooit meer vanaf heb ik gehoord, klopt dat?
"Je ziet me een beetje glimlachen. Daar is inderdaad discussie over. Mensen zeggen soms: 'Oh je bent niet meer verslaafd.' Eigenlijk bedoelen ze daarmee dat je niet meer actief in het gebruik ervan bent. Ik en anderen met mij praten veel liever over een verslavingsgevoeligheid. Daar kom je nooit vanaf. Die verslavingsgevoeligheid draag ik bij mij. En die zal ik voor de rest van mijn leven bij mij dragen. Dat wil niet zeggen dat je het middel dan ook actief gebruikt. Dat wil ik wel graag duidelijk maken."

"Het begon met een slaapmutsje"

Sinds 27 december 2016 gebruik ik niet meer. Ik ben op mijn 32e problematisch gaan drinken. Dat had er mee te maken dat ik veel stress had en tegen een burn-out aanzat. Ik was voor het eerst leidinggevende op een afdeling die te maken had met een grote reorganisatie. Ik ben toen begonnen met een slaapmutsje, dus alcohol om in slaap te kunnen komen. Dat zorgt dan voor een verandering in je hersenen. Het beïnvloedt je beloningssysteem. Mijn therapeut zei dat ik een bepaalde grens ben overgegaan. Daardoor heeft mijn lichaam zulke sterke associaties bij alcohol. Het weet dan: 'oh daar is dat dempende gevoel.' Het beloningssysteem reageert dan op een manier van: 'Ik wil meer, meer, meer, meer, meer.' Dus er is geen natuurlijke rem meer op dat gebied."

Dus als je 1 drankje neemt dan zou je er gelijk 10 willen nemen? "Alcoholisten onder elkaar zeggen weleens: '1 is teveel en 1000 is te weinig.'"

Dus er is geen mogelijkheid meer voor jou om een rustige drinker te worden?
"Nee, nee. Daar zijn ook wel allerlei visies op. Maar ik waag mij er niet aan."

Wat is de invloed van het gebruik op je werk geweest? 
"Toen ik er mee begon was ik wel aanwezig op het werk en deed ik ook wel dingen. Maar zonder alcohol had ik meer kunnen doen. Door de jaren heen heb ik terugvallen gehad. Dus ik had ook periodes dat ik niet gebruikte. Tot 2011 heb ik gewoon werk gehad. Toen werd ik ontslagen en kreeg ik ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Op basis van mijn verslaving maar ook op basis van die burn-out." 

"Ik ben plat op mijn gezicht gevallen, had een gebroken neus en vocht in mijn hersenen"

Kom je nog weleens in de verleiding?
"Nee dat is heel wonderbaarlijk. Bij mijn laatste terugval in 2016 ben ik via de Spoedeisende hulp opgenomen. Vrienden uit de kerk kwamen dagelijks kijken hoe het met mij ging. Zij vonden mij op de grond met bloeduitstortingen, meubilair dat omgevallen was. Dat is ook mijn eerste blackout-ervaring geweest. Ik kan mij dat niet herinneren. Maar de feiten zijn er. Ik ben plat op mij gezicht gevallen want ik had een gebroken neus en zelfs wat vocht in mijn hersenen. Ik wilde toen graag naar de Hoop omdat ik eerder al tot geloof was gekomen. Daar kwam ik in februari 2017 terecht. 31 mei 2017 werd ik daar ontslagen. Het grootste cadeau dat ik heb gekregen is een rust in me, een vrede."

"Ook daarna zijn er dalen geweest. Vorig jaar zou ik naar Mongolië reizen. Toen brak ik een dag voor de heenreis mijn pols. Daar ben ik twee keer aan geopereerd. Jaren geleden had dat hoogstwaarschijnlijk tot een terugval geleid. Zulke frustratie. Maar dat ik heb ik totaal niet gehad, die drang. En nog steeds niet."

Zie je dat als de genade van God of ben je nu zelf zo sterk geworden?
"Als gelovige zeg ik: 'Het is genade van God'. Maar het komt ongetwijfeld ook door de therapieën en de hulp die ik heb gehad. Feit is dat de zucht ernaar er niet meer is."

Die laatste terugval, waar werd die door veroorzaakt? Want je was toen al christen.
"Dat had te maken met een hele nare afwikkeling van de erfenis van mijn moeder en mijn broertje. Die waren allebei binnen een jaar overleden."

"ja, alcohol moet je verbieden"

Hoe reageerde je familie erop toen je alcoholverslaafd raakte?
"Mijn vader overleed toen ik 26 was. Mijn moeder probeerde mij te helpen maar niet op de juiste manier. Ze probeerde mij te helpen door bij mij in huis te verblijven of boodschappen te doen. Maar de verdieping over waarom ik alcohol dronk die kwam er niet. Zo zaten mijn ouders niet in elkaar. Er was emotionele afstand. Ook in mijn jeugd. Ik heb rechten gestudeerd en ik had een maatschappelijke carriere. Dat viel weg. Degene die daar de grootste moeite mee had was mijn moeder. Ze reageerde boos. In de zin van: 'Waarom kan je er niet vanaf blijven?'"

Vind je dat alcohol verboden zou moeten worden?
"Oh, dat is wel een hééle moeilijke vraag. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik vind dat alcohol een drugs is. Er wordt heel vaak gesproken over drugs en alcohol. Maar alcohol heeft net zo goed negatieve effecten op je lichaam en is verslavend. Het is alleen gelegaliseerd en makkelijk verkrijgbaar. Oei, tja. Suiker is ook niet goed voor je lichaam. Dat heeft ook hetzelfde effect op je beloningssysteem als cocaïne heb ik gelezen. Als ik het heel principieel benader dan zeg ik: 'Ja alcohol moet je verbieden'. In ieder geval niet zo makkelijk toegankelijk maken."

Wat zou je doen als je weer een terugval krijgt?
"Wat ik echt hoop en waar ik voor bid, is dat ik gewoon hulp vraag. Tijdig aan de bel trek. Eigenlijk nog voordat ik alcohol ga drinken. Als ik aan het afglijden ben dan ga ik mij isoleren. Een signaal bij mij is dat ik heel slecht ga slapen. Dat heeft ook te maken met de stress die dan oploopt. Je moet nieuwe manieren vinden om met je problematiek om te gaan. Ik heb geleerd om mijn rustmomenten te bewaken."

"Overigens hebben die vrienden die mij bij mijn laatste terugval geholpen hebben wel gezegd: 'Roland, nog een terugval trekken wij niet. Emotioneel gezien.' Dat is ook prima, dat ze hun grenzen aangeven. Ze vroegen mij in een gesprek met de therapeut erbij of ik hen wilde beloven nooit meer te gaan drinken. Dat is een vraag die ik onmogelijk met 'ja' kan beantwoorden. Dus ik heb gezegd ik zal er alles aan doen om niet meer te gaan drinken. Maar ik kan je gewoon geen 100 procent garantie geven. De verslaafde die zegt: "Ja hoor, ik ga nóóit meer gebruiken.' die heeft nog een les te leren."

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekort schieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen zou de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag liggen. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs vee

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life studenten Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

Meerartikelen

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt hij uit te kijken

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson