Binyomin Jacobs

Nieuws

07 mei 2019 door ANP | BNR Nieuwsradio

Opperrabbijn Binyomin Jacobs vindt nationaal coördinator antisemitismebestrijding een uitstekend idee

In de strijd tegen jodenhaat zijn er nu echt snel concrete maatregelen nodig, vinden regeringspartijen VVD en ChristenUnie (CU). Het kabinet moet op korte termijn geld vrijmaken voor een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding om "een vuist te kunnen maken tegen dit kwaad.'' Een uitstekend idee, vindt opperrabbijn Binyomin Jacobs.

De coördinator moet volgens het ANP het probleem in kaart brengen. Ook is het voor Joodse Nederlanders en organisaties een duidelijk aanspreekpunt waar ze antisemitisme kunnen aankaarten. Als "spin in het web" bij de bestrijding van haat tegen Joden kan de coördinator verder politiek, justitie en politie adviseren.

Jacobs zegt in gesprek met BNR Nieuwsradio: "We hebben al een coördinator die moet voorkomen dat er aanslagen worden gepleegd, maar dan praat je alleen maar over de gevolgen van." Volgens de opperrabbijn moet er veel meer worden gekeken naar de oorzaak van de alledaagse aanwezigheid van antisemitisme. Een nationaal coördinator antisemitisme­bestrijding kan daar in zijn ogen een rol in spelen. 

VVD en CU vinden het onacceptabel dat bijvoorbeeld bij een recent joods kinderfeest in Amsterdam gewapende marechaussees nodig waren om de veiligheid van de feestvierders te garanderen. Zij wezen op Europees onderzoek dat laat zien dat 80 procent van de Nederlandse Joden de inzet van de overheid onvoldoende en inefficiënt vindt wat de bestrijding van antisemitisme betreft.

Foto: Christenen voor Israël

Reacties

Joden hebben een geschiedenis van bescherming door regeringen in Europa. In Krakow mochten ze zodoende een 'gated community' bouwen voor de rijke Joden, het getto. Ook in Frankfurt was een getto, daar woonde de familie Rothschild in een prachtige woning. Israël is een soort super-getto waaraan westerse landen meebetalen. Ik geloof graag dat de rabbijn zo'n speciale coördinator een goed idee vindt, bescherming is in Joodse ogen namelijk nooit genoeg.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify