affaire

Nieuws

07 mei 2019 door Patrick Simons en Jeffrey Schipper

Hervormde dominee Veenendaal op non-actief na seksuele affaire met gemeentelid

De hervormde kerk in Veenendaal heeft ds. C. B. Stam op non-actief gesteld. Dit naar aanleiding van een liefdesaffaire die de predikant had met een eveneens getrouwd gemeentelid. Dat meldt De Gelderlander.

Overigens deed de predikant zelf melding van zijn buitenechtelijke relatie bij de classispredikant Utrecht en de kerkenraad. Het gaat in ieder geval niet om misbruik in strafrechtelijke zin. Het betreft een relatie met wederzijdse toestemming en er wordt tevens over een zwangerschap gesproken.

Nico Belo, secretaris van de kerkenraad reageert: “Ik krom even in elkaar toen ik de Tien Geboden tijdens de kerkdienst weer hoorde. Bij de kerkgemeenschap is de impact van zoiets nu eenmaal anders dan elders in de samenleving.” Er is inmiddels ook een onderzoek ingesteld waarbij er volgens Belo gekeken wordt of de predikant nog aan de slag kan blijven in de kerk. “Een dominee moet nabij zijn, maar ook afstand houden. Daar is hij een professional voor. Dat is hier niet goed gegaan. Dat erkende hij ook voluit, toen ik hem pas kort sprak.”

Een gemeentelid reageert mild in De Gelderlander. "Maar we zijn allemaal mensen, als het mijn buurman of mijn collega zou overkomen, zou ik het ook vreselijk vinden. Wat de straat er over zegt, dat interesseert mij niet zo veel. Hij die zonder zonden is werpe de eerste steen, denk ik dan. Maar als je je zonden aan God belijdt, vergeeft hij je."

"We zijn allemaal mensen met onze fouten, hij ook’’, zegt ene meneer Wegen in het AD. "Maar als dominee heb je een andere positie. Je moet afstand bewaren. Hij heeft een voorbeeldfunctie. Ik denk ook niet dat hij nog als dominee kan terugkeren, ook niet buiten Veenendaal. Ik ken hem en het is een heel aardige man, ook erg populair bij zijn gemeente. Het is heel spijtig.’’

"Ik vind wel dat hij op non-actief moet worden gesteld," aldus een inwoner tegen Hart van Nederland. "Dat ligt lastig hier in Veenendaal." Een andere bewonder vindt de ophef een tikkeltje overdreven. "We piesen allemaal buiten de pot. Moet je dan iemands hoofd eraf gaan hakken? Ik vind van niet."

Niet de kerkenraad, maar de externe, onafhankelijke commissie Opzicht van de PKN oordeelt vervolgens of er sprake is van ambtsmisbruik. Gedurende deze procedure is Stam vrijgesteld van werkzaamheden.

Klik hier om het hele artikel te lezen

Reacties

Billy Graham staat er om bekend, dat hij NOOIT alleen bij een vrouw op bezoek ging!! Er ging altijd op zijn minst een ouderling mee! Dan is er geen verleiding en voorkom je ook praatjes.
Dit bericht wringt bij mij. Ik wil niets met de mantel der liefde bedekken, maar moet dit alles op de straat worden gegooid? Noem het 'pastorale discretie...
Alleen is 'pastorale indiscretie' hier nu net het punt.
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.