colombia

Mooi

07 mei 2019 door Patrick Simons

"God is voor Colombianen als kaas voor de Nederlanders"

In 2014 vertrok priester Mauricio Meneses vanuit zijn land Colombia naar Nederland om hier als missionaris aan de slag te gaan. Nog altijd wordt hij soms verrast door de cultuur in Nederland en is hij trots op zijn roots. Het Katholiek Nieuwsblad sprak met hem.

In Colombia is het geloof met alle aspecten van het leven verweven. “Colombianen groeien op met God”, legt Meneses uit. “Colombianen bidden vaak samen als ze moeilijkheden meemaken. We betrekken het geloof zelfs bij de kleinste dingen. Als iemand bijvoorbeeld je sleutels komt afgeven, zeggen we: ‘Que Dios le page – moge God dit je betalen’. Als je van huis weggaat of thuiskomt, zeg je tegen je moeder: ‘Ma, la bendicion – ma, de zegen.’” Volgens Meneses zit het geloof diep verankerd in de Colombiaanse cultuur. “God is voor ons vanzelfsprekend. God is voor de Colombianen als kaas voor de Nederlanders.”

Onder zijn Nederlandse collega-priesters staat Meneses bekend als de Colombiaanse priester. “In het directorium van het bisdom staat zelfs achter mijn naam, tussen haakjes, ‘Colombiaan’”, zegt hij. Zijn collega’s zijn geïnteresseerd in zijn cultuur. “Eens in de maand komen we met een groep priesters bij elkaar voor een maaltijd. Als ze bij mij komen, willen ze altijd graag een Colombiaans gerecht eten. Ook als mijn collega’s iets horen over Colombia of wanneer mijn land in het nieuws is, sturen ze mij een berichtje.”

Lees meer in Katholiek Nieuwsblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify