syrie

Nieuws

07 mei 2019 door Patrick Simons

Aantal christenen in Syrië groeit: "Onder andere te maken met teleurstelling in islam"

Langzaam maar zeker lijkt de rust in Syrië terug te keren, zeker nu Islamitische Staat(IS) het grondgebied heeft verloren. Dat betekent echter niet dat er veel verandert aan de situatie van christenen in het land, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

Eerder kwamen er al berichten naar buiten dat de christelijke gemeenten in het land groeien. Toch blijft hun positie behoorlijk onzeker. "De oorlog in Syrië en Irak heeft diepe sporen nagelaten", zegt Wilbert van Saane, docent en studentenpredikant aan de Haigazian University en de Near East School of Theology in Beiroet, Libanon. Hij heeft geregeld contact met christenen en voorgangers in Syrië. "Geschat wordt dat zo’n 700.000 tot 800.000 christenen Syrië zijn ontvlucht."

Toch groeit de kerk behoorlijk. Een maand geleden maakte persbureau Reuters al melding van een stijging van het aantal christenen. Veel moslims bekeren zich volgens hen tot het christendom. Dat heeft onder andere te maken met teleurstelling in de islam, aangezien IS in naam van deze religie handelt. Nieuwe bekeerlingen krijgen overigens wel de nodige kritiek. Moslims stellen dat ze om andere redenen christen zijn geworden: financiele hulp van christelijke organisaties, betere banen en een beter vooruitzicht om naar Europa te emigreren.

Van Saane wijst dit dubbele motief van de hand: "Hier in Libanon ontmoet ik Syrische vluchtelingen die geraakt zijn door het Evangelie van Christus, onder hen ook moslims. Natuurlijk hebben noodhulp en christelijk onderwijs daarbij een rol gespeeld, zoals altijd in de geschiedenis van de zending. Maar dat wil niet zeggen dat er sprake is van oneigenlijke motieven. Het is onmogelijk om bij het bedrijven van zending de geestelijke beweegredenen te scheiden van materiële voordelen. De tijd zal leren of mensen in Christus blijven geloven en of de kerk weer zal groeien."

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify