kinga ban

Nieuws

06 mei 2019 door Patrick Simons

Kinga Bán overleden

Kinga Bán is maandagmorgen overleden. De zangeres is gestorven aan de gevolgen van kanker. Kinga was al lange tijd ziek. Ze laat een man en drie kinderen (10, 9 en 7) na.

Jarenlang was Kinga Bán actief als zangeres van Sela. Totdat ze ziek werd en na verloop van tijd besloot om te stoppen met Sela. Stoppen met zingen deed ze echter niet, evenals stoppen met het uitspreken van haar vertrouwen in God.

Tijdens haar ziekte vertelde ze in gesprek met het Algemeen Dagblad: "Ik heb vertrouwen dat als mijn adem hier stopt, ik meteen weer nieuwe adem krijg bij Jezus. Naar dat moment kan ik alleen maar uitzien." In het hetzelfde interview vertelde Kinga Bán ook dat uitzag naar de hemel. "Als ik een mooie bloem zie, denk ik: wow! Die is straks nog honderd keer mooier. Vroeger zag ik een soort Teletubbie-landschap voor me waar mensen speelden. Nu denk ik vooral dat het daar goed is. Dat er vrede zal zijn en geen pijn."

Op stille zaterdag bracht Kinga Bán nog een 'afscheidsnummer' uit samen met Elbert Smelt, leadzanger van Trinity. 'Leef met volle teugen' gaat over afscheid nemen maar ook over genieten van de tijd die je hebt. Het nummer werd al eerder dan gepland uitgebracht omdat het de laatste tijd achteruit ging met de gezondheid van Kinga Bán. 

Elbert zei in gesprek met CIP.nl over het nummer: "Ik heb van Kinga geleerd om vandaag te leven. Zelf was ik nooit zo gericht op genieten, zij wel. Het is belangrijk dat je durft te leven met de dag. Daar is heel veel geloof voor nodig, juist ook als je enorm aan het lijden of aan het medelijden bent."

"De dood en je eigen onmacht en frustratie in de ogen kijken is moeilijk. Maar het hoort bij het leven en bij geloven. Zeker nu het Pasen wordt en we als volgelingen van Jezus stil worden van hoe Jezus kapot gaat aan politiek, macht, onrecht en foute religie. Hoe hij bewijst dat liefde het laatste woord heeft. Dwars door kwetsbaarheid, onmacht en dood heen." Luister naar het nummer en lees het interview met Elbert over dit lied hier.

En God, die bijna nooit te vinden is als je Hem
moet hebben
Maar die soms toch, juist als er niets meer lijkt te
redden
Zichtbaar wordt als hier op aarde tranen vallen
van verdriet
Omdat er iets van waarde schuilt in als we hier op
aarde
Het niet meer weten, niets anders kunnen
dan maar bidden in een lied.
(uit: 'Leef met volle teugen')

- In deze video draagt Kinga een prachtig gedicht voor. "Soms wil ik er al zijn, zo benieuwd naar mijn bestemming. Soms wil ik terug in de tijd. Naar toen leven nog vanzelf ging." 

- Kinga Bán vertelde bij Hour of Power veel van het hiernamaals te verwachten. Pratend over het hiernamaals zei ze: "Als ik de Bijbel lees moet het iets prachtigs zijn. Ik geloof dat de hemel op aarde komt en deze wereld wordt vernieuwd. Daar wacht ik ontzettend op. Ik hoop dat Jezus snel terugkomt. Op aarde gebeuren veel heftige dingen. Daarom hebben we God hard nodig!" Lees hier meer.

- 'Vandaag' is één van de nummers van het nieuwste album dat Kinga uitbracht. In gesprek met CIP vertelt ze onder andere wat ze bedoelt met de zin: 'De hemel gaat nooit dicht'.  "Jezus zal mij nooit verlaten. Daar mag ik op vertrouwen. Dat ervaar ik als ik contact met God zoek en met Hem praat. Ik ben niet iemand die een uur apart gaat zitten om God te zoeken, maar probeer Hem in mijn hele leven te betrekken. De ene dag gaat dat mij makkelijker af dan de andere dag. Als ik Hem betrek bij mijn leven, is het altijd goed. De ene keer merk ik dat Hij tot mij spreekt, bijvoorbeeld door een appje van een vriendin. Een andere keer doordat ik een vredig gevoel krijg."

"Die open hemel doet mij altijd goed. [..] Als ik Jezus zoek, voel ik mij altijd beter. De deur naar Hem staat altijd open en zal nooit dichtgaan. Dat weet ik omdat ik dat lees in mijn Bijbel en daar vertrouw ik dan ook op!" Lees hier het hele interview. 

- Speciaal voor haar kinderen schreef Kinga Bán het nummer 'In goede handen': "Ik wou dat ik me altijd dichtbij jullie kon verstoppen, en dan stilletjes genieten, van hoe jullie zouden worden, maar ik moet het los gaan laten. In goede Handen, ik weet dat ze er zijn. Wees maar niet bang, want jullie zullen in goede Handen zijn."


Beluister het fragment vanaf minuut 33:30

-In de CIP Podcast bespraken Jeffrey en Patrick het nummer 'Geniet met volle teugen'. "Dat klinkt misschien als een onchristelijke leus, maar dat is het niet. Er is juist enorm veel geloof voor nodig om zo te kunnen leven. Het gaat namelijk over genieten, terwijl je binnenkort gaat sterven." Lees hier wat er nog meer gezegd is over de indrukwekkende levenshouding van Kinga Bán.

- Kinga was sinds 2008 leadzangeres bij Sela. Dit deed ze in de beginperiode samen met Elbert Smelt. Tot en met 2017 bleef ze zingen bij Sela. Het besluit om te stoppen viel haar behoorlijk zwaar, al voelde ze ook direct de nodige dankbaarheid en vertrouwen. "Prachtige kerken mooie nieuwe liederen en zoveel mensen die samen zingen voor God. Ik hoop en geloof dat Sela dit nog lang zal blijven doen en daarom kan ik Sela in rust en vertrouwen loslaten", vertelde ze destijds in EO Visie. 

Op Twitter wordt er geschokt gereageerd op het overlijden van de zangeres. In de vele reacties klinkt echter ook hoop door. Dezelfde hoop waar Kinga van getuigde en zo vaak over gezongen heeft. "Kinga Bán is over haar lijden heen. Haar adres? Bij God, van wie ze zo vaak, mooi en op het laatst met moeite gezongen heeft: Ik ben en zal er zijn", aldus Bert Noteboom. 

Reacties

Ze betekende zo veel voor me. Ik leerde haar kennen dankzij mijn lieve Anna. Echter, ik kon het toen niet of nauwelijks verdragen. Ik had, gelet op mijn ver verleden, onderhand mijn buik vol van zeemzoete "blij-blij-blij-Jezus-maakt-me-vrij-liedjes". Toen de teksten echter tot me doordrongen, begon ik Sela en Kinga Ban echt te waarderen. Soms verwoordde ze treffend mijn gevoelens in het voorbije jaar: moeiten, twijfels, schuldgevoelens, pijn en verdriet, (2)
(2) maar o.a. haar muziek kon me zo bemoedigen, inspireren en troosten. Ze was een middel in Gods Hand dat bijdroeg aan mijn innerlijke herstel en vrede. Zij mag nu aan de overkant zijn, bij haar Heer en Heiland. Wij mogen dankbaar zijn dat we haar muziek nog hebben. Moge de Heilige Geest de noten, toonladders, woorden en zinnen nog gebruiken in Zijn dienst! Tot straks, Kinga...
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify