pruisen

Nieuws

06 mei 2019 door Patrick Simons

Ben Ferencz bezocht tal van concentratiekampen: "Het was een blik in de hel"

99 jaar is hij. Toch werkt Ben Ferencz nog iedere dag. Hij bezocht tal van concentratiekampen door zijn werk als onderzoeker van oorlogsmisdaden. Het veranderde zijn leven én zijn blik op bepaalde dingen. Volkskrant sprak met hem.

"Ik had gevochten in het Derde Leger van generaal Patton en werd na de oorlog benoemd tot onderzoeker van oorlogsmisdaden. Dat betekende dat ik verschillende concentratiekampen moest bezoeken. Flossenbürg, Ebensee, Mauthausen. Mijn eerste kamp was Buchenwald. Overal lagen lichamen. Je kon amper zien of de mensen nog leefden. Degenen die nog net in leven waren, konden alleen nog met hun ogen om hulp roepen. Het was als een blik in de hel, en wat ik zag heeft zeker een traumatisch effect op me gehad. Mijn hele denken is erdoor bepaald. Want ik heb de rest van mijn leven geprobeerd te voorkomen dat zoiets nog eens zou gebeuren. Dat is belangrijker, vind ik, dan het vervolgen van een handjevol massamoordenaars"

"Ik denk weleens aan de gebroeders Wright. Ze hadden een fiets, zetten er een vleugel op en zeiden: ‘Wij kunnen deze fiets laten vliegen.’ En mensen zeiden: ‘Als God de mens had willen laten vliegen, had hij hem wel vleugels gegeven.’ We noemden de Wright-broers ‘dromers’, zoals ik ook ben. Maar we hebben inmiddels duizenden vliegtuigen in de lucht en de meeste vliegen zonder te crashen. Daarom zeg ik tegen de jonge generatie: jullie zijn aan zet, stop met oorlogvoeren, zorg dat oorlog iets van het verleden wordt."

Reacties

Misschien heeft die man mijn opa nog in leven gezien toen hij half dood uit Buchenwald werd gehaald om een paar weken later alsnog te bezwijken in een door de Amerikanen gevorderd ziekenhuis. Wat er ook van zij, we kunnen het meedogenloze concentratiekamp systeem niet opvatten als een oorlogshandeling. Hitler begon er mee toen het nog vrede was, Himmler liet Buchenwald in 1937 bouwen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify