Duitse christenen menora

Nieuws

03 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Duitse christenen brengen levensgrote menora naar Jeruzalem en vragen vergeving aan het Joodse volk

Een groep Duitse christenen is op weg naar Jeruzalem met een levensgrote replica van de menora. Deze zevenarmige kandelaar stond in de tweede tempel voordat het in 70 na Christus door de Romeinen werd vernietigd.

De elf Duitsers noemen zichzelf The Menorah Project, laat CBN News weten. Hun gebaar is bedoeld om vergeving te vragen voor de gewelddadige geschiedenis van het christendom met als dieptepunt de kruistochten. De bekendste kruistochten of kruisvaarten zijn de religieus geïnspireerde, militaire ondernemingen die westerse christenen tussen 1096 en 1271 ondernamen voor verovering en behoud van christelijke heilige plaatsen in Palestina.

De menora werd voordat de tweede tempel werd verwoest gestolen door de Romeinen. Deze Duitse groep beschouwt deze roofoverval als het begin van de scheiding tussen de vroege kerk en haar Joodse wortels. Ze zijn van mening dat dit heeft geleid tot de vervangingstheologie, de overtuiging dat God geen plan meer heeft met het Joodse volk en het heeft vervangen door de kerk. Deze theologie wordt gezien als één van de oorzaken van antisemitisme binnen het christendom.

De menora wordt vanuit Duitsland per boot naar de haven in het Israëlische Haifa vervoerd. Naar verwachting komt de replica 5 mei aan land en wordt het op 9 mei tentoongesteld tijdens een ceremonie in Jeruzalem. De menora verschijnt op een toepasselijk moment. In deze periode worden in Israël de verschrikkingen van de Holocaust herdacht. De Duitse christenen beschouwen de menora als een symbool van het herstel van de relatie tussen God en het Joodse volk.

Foto: The Menorah Project

Reacties

W
Mooi gebaar! Het zou veel christenen sieren om zichzelf wat nederiger op te stellen en wat kritischer t.o.v. zichzelf te staan. Ik merk hier dat er veel met de vinger wordt gewezen naar andere “schuldige partijen”. Wij, als “christenen”, hebben ons door de eeuwen heen schandalig gedragen t.o. het joodse volk en ook andere volken. Wat meer nederigheid alsmede het omzien naar de vluchteling, zou ons sieren. Ik merk de laatste tijd zo een arrogante kilheid hier. Schande. Pas op. Dat we onze eerste liefde niet verlaten.
Beste Wouter,

Stel het is nu 1940, of1944.

Zouden we dan ook naar gebeurtenissen verwijzen in het verleden, die niet kosher waren..? Of zouden we er iets van zeggen,er iets aan doen....?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify