antisemitisme

Nieuws

03 mei 2019 door Patrick Simons

SGP, CU en CIDI starten petitie: "Toenemende antisemitisme schreeuwt om weerwoord"

De SGP, ChristenUnie en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zijn samen een petitie gestart waarmee het de Europese Commissie op wil roepen om van antisemitisme één van de speerpunten van het beleid te maken. Daartoe roepen ze op in de petitie die op een speciaal daarvoor opgerichte website te vinden is.

Volgens de initiatiefnemers zijn Joden niet langer veilig in Europa. 'Amsterdam, Toulouse, Brussel, Parijs, Kopenhagen, Malmö en Berlijn. Allemaal plaatsen waar in de afgelopen jaren Joden zijn aangevallen of zelfs vermoord. Synagogen moeten worden bewaakt en Joodse scholen zijn vestingen geworden. In Europa zijn Joden driekwart eeuw na de Holocaust nog steeds het mikpunt van vooroordelen en haat. Wij kunnen hen nog steeds niet het veilige thuis bieden waar ze recht op hebben. Juist omdat de geschiedenis ons leert wat er kan gebeuren als je vooroordelen en haat ongemoeid laat, is het zaak dat we ons verzetten tegen antisemitische uitingen. En is het belangrijk dat we voorkomen dat antisemitisme gebagatelliseerd of genormaliseerd wordt."

De cijfers eigenlijk al genoeg: 'Bijna 30 procent van de Joden in de EU zegt minstens eens in de voorgaande twaalf maanden te zijn lastiggevallen vanwege hun Joodse afkomst, maar slechts één op de vijf stapt naar de politie. 34 procent vermijdt een bezoek aan de synagoge en Joodse evenementen uit veiligheidsoverwegingen. Meer dan een derde van de respondenten heeft in de afgelopen 5 jaar overwogen te emigreren omdat ze zich niet veilig voelen in het land waar ze leven.'

Onder andere Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers delen de petitie vrijdagmorgen via Twitter en Facebook. Van der Staaij: "Het toenemende antisemitisme schreeuwt om een weerwoord. Laten we ons daarom in heel Europa uitspreken tegen Jodenhaat." Ook Segers roept op om de petitie te tekenen. "Met deze petitie vragen we de nieuwe Europese Commissie om van de strijd tegen antisemitisme de hoogste prioriteit te maken. Samen kunnen we duidelijk maken dat ons continent veilig moet zijn én blijven voor Joden."

CIP.nl sprak onlangs met Lea Farkash. Zij verhuisde ooit van Amsterdam naar Israël. Lees het interview: "Europa is voor ons Joden verleden tijd".

Zie ook: Gert-Jan Segers steunt petitie tegen Jodenhaat; Geert Wilders valt 'huichelaar' Segers aan.

Teken hier de petitite

Reacties

E
Moslimimmigratie toestaan = Antsisemitisme toestaan
Eric Hoekstra: wat kortzichtig! Begin maar eens bij het 'blanke antisemitisme'...
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify