van der Bijl

God

02 mei 2019 door Al Janssen, Open Doors

Anne van der Bijl: ‘De Bijbel, het boek dat je moet DOEN’

Een paar jaar geleden raakten Anne van der Bijl en ik aan de praat over het thema van zijn autobiografie God’s Smuggler. Anne stond bekend om het smokkelen van Bijbels. Dus geen drugs, wapens of andere smokkelwaar. Ik had hem provocerende uitspraken horen doen als ‘Niemand heeft het recht om twee Bijbels te hebben als er zoveel christenen zijn die geen Bijbel bezitten.’

Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de Vervolgde Kerk.

Eerbiedig en liefdevol noemde hij de Bijbel ‘Vaders boek’. De Bijbel betekende zoveel voor Anne, dat hij bereid was zijn leven en reputatie op het spel te zetten om bijbels te brengen naar christenen die van overheidswege zonder zaten. Waar kwam die passie vandaan?

Anne kwam met een opzienbarende bekentenis: dat hij de Koran had gelezen vóórdat hij de Bijbel had gelezen. Ik was eraan gewend dat mijn vriend verrassend uit de hoek kon komen, maar dit verbaasde me echt. “Waarom? Waar kwam je de Koran tegen?”

“In Indonesië. Ik kwam er een tegen in een moskee. Ik vond het een fascinerend boek en heb het nog steeds”, zei Anne. “Maar las je als kind niet uit de Bijbel?” vroeg ik. “Nee. Na elke maaltijd las mijn vader een hoofdstuk. Hij was slechthorend en las voor met een bulderende stem, zelfs Deuteronomium, Numeri en Kronieken, met alle die moeilijk uitspreekbare namen.”

“Heb ik je de Bijbel laten zien die mijn moeder me gaf?” Anne pakte een klein boekje met blauwe kaft van de plank. “Ze gaf hem aan me toen ik naar Indonesië vertrok in november 1946. Ze zei: zul je eruit lezen? En natuurlijk zei ik: ‘ja, moeder’. Maar ik deed ‘nee, moeder’. De Bijbel belandde op de bodem van mijn plunjezak en dook pas weer op toen ik in het ziekenhuis lag en mijn makkers hem vonden en aan me gaven.”

Fervent lezer
“Sindsdien ben ik een fervent lezer van de Bijbel. Toen ik uit het leger ging, begon ik aan een leesplan waarmee je de hele Bijbel tenminste een keer per jaar doorleest. Soms twee keer per jaar.”

Op het schutblad van het boekje stond iets geschreven in Anne’s handschrift. Anne: “Er staat ‘De Bijbel, het boek dat je moet DOEN!’ Er staat niet: het boek dat je moet interpreteren. Of zelfs geloven. Maar doen!”

Bovenstaande blog gaat over het leven en gedachtegoed van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl, geschreven door Al Janssen. Ruim twintig jaar werkte hij nauw samen met Anne. Samen reisden ze de wereld over, schreven zes boeken en ontmoetten talloze mensen. Dit is deel 2.
Wereldwijd op de bres staan voor vervolgde christenen: dat is wat Open Doors doet. Ruim zestig jaar geleden startte Anne van der Bijl het werk van Open Doors. 

Bezoek onze website en lees meer over hoe we christenen in ruim zestig landen ondersteunen.

Reacties

E
"Niemand heeft het recht om twee Bijbels te hebben als er zoveel christenen zijn die geen Bijbel bezitten." Maar wie zit te wachten op één van mijn Nederlandstalige Bijbels?
Als iedereen voor elke 2e Bijbel die hij/zij heeft, €25,- aan Open Doors doneert, zorgen zij er voor dat mensen die geen Bijbel hebben, er een krijgen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify