van Reenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 mei 2019 door Patrick Simons

Ds. Van Reenen waarschuwt: "De smartphone is een apparaat dat de duivel perfect kan gebruiken"

Eigenlijk kunnen we niet meer zonder smartphone. Jong en oud zijn uren per dag met dit apparaat bezig. Dat is een slechte ontwikkeling, vindt hersteld hervormd predikant ds. M. van Reenen. In een uitzending van NieuwLicht komt hij uitgebreid aan het woord over de smartphone. "De smartphone is een apparaat dat de duivel perfect kan gebruiken."

"Een smartphone houdt jongeren erg vast aan de oppervlakte van het leven", meent de predikant. "Een filmpje hier, een aardigheidje daar, een vlog; allemaal dingen die niet altijd verkeerd zijn, maar waarmee je continu bezig gehouden wordt. Snoepgoed in plaats van gezond voedsel." Van Reenen vertelt zelf geen smartphone te hebben. "Waarom niet? Dan heb je veel meer tijd voor de gewone dingen van het leven: buiten zijn, de schepping van God, de genade van God in Christus en natuurlijk je medemensen."

Hoewel de predikant begrijpt dat je in sommige gevallen een smartphone niet kunt missen, is hij vooral wat jongeren betreft "vrij radicaal". "Ze moeten hun plek in het leven nog vinden. Als je dan heel druk met media en allerlei beeldschermen is er veel wat er tussen jou en de werkelijkheid instaat. Ik denk dat je die tijd beter kunt gebruiken. Ik zet in op terughoudendheid."

Is de smartphone zondig? "Het apparaat zelf is sowieso niet zondig. Zondig ben ik. Zonde zit niet in een ding of in de wereld om je heen maar in de connectie tussen mij en die wereld. Mensen kunnen soms het gevoel hebben: 'Jij doet niet aan tv en je hebt geen smartphone, je vindt jezelf zeker wel beter?' Maar ik ben juist te slecht voor een smartphone. Ik kan het niet aan. De smartphone is een apparaat dat de duivel perfect kan gebruiken. Als ik mensen wil aftrekken van goede en nuttige dingen, weet ik wel een perfect apparaat dat ik daarvoor kan gebruiken: de smartphone."

Reacties

"Atlas" kon de hele wereld op zijn schouders dragen, volgens de mythologie.

Wij "denken" dat we "Atlas" zijn met de wereld op zak, maar worden verpletterd.
Atlas droeg de hele....
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.