Le Pas Opton
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

MET LE PAS OPTON

 

Uitkijken naar vakantie op een christelijk vakantiepark: "Vroeger wilde ik nooit naar christelijke campings"

Een paar weken doorbrengen op een christelijke camping. Daar moest Maarten van Gestel vroeger écht niet aan denken. Inmiddels ging de voorganger van de Brug, een kerk in Eindhoven, met alle plezier naar een zomervakantie op het christelijke vakantiepark Le Pas Opton in Frankrijk.

Le Pas Opton van Spring Harvest Holidays is een internationaal christelijk vakantiepark gelegen aan de westkust van Frankrijk, in de Vendée. Een warme, open sfeer, het ongedwongen programma en de allerbeste sprekers en aanbiddingsleiders garanderen een ontspannen en plezierige vakantie voor jong en oud.

De voorganger vertelt hoe hij voor het eerst over het vakantiepark hoorde. “Een vriend van mij vertelde heel enthousiast over deze camping.” Maarten reageerde niet meteen enthousiast. “Ik wilde nooit naar christelijke campings. Ik had altijd het idee dat de gasten zich daar aan allerlei regels moeten houden, bepaalde kleding aan moeten trekken, op zondags niets mogen en verplicht aan activiteiten moeten deelnemen. Tijdens een vakantie heb ik daar helemaal geen zin in. Maar die vriend stelde mij gerust door duidelijk te maken dat je bij Le Pas Opton niets moet en lekker je eigen gang mag gaan.”

Hoe gaat het eraan toe? Wat is er allemaal te doen?
“Vakantiegangers arriveren op maandag. Dat vind ik echt een voordeel. Wij hoeven bijvoorbeeld nooit op zwarte zaterdag door Frankrijk te rijden. En als de zondag is aangebroken, zitten we met gasten in de dienst die we de week ervoor al hebben leren kennen. Wanneer we op zaterdag zouden aankomen en de volgende dag er meteen een samenkomst plaatsvindt, zou ik dat ongemakkelijk vinden. Iedere maandagavond is er een welkomstborrel waarin het programma voor de week wordt uitgelegd en je meteen andere campinggasten kan leren kennen.

"Ik wilde nooit naar christelijke campings. Ik had altijd het idee dat de gasten zich daar aan allerlei regels moeten houden."

De rest van de week is het iedere ochtend mogelijk (maar zeker niet verplicht) om op 10:30 uur naar een aanbiddingssamenkomst te gaan. Onder leiding van een professioneel zangteam worden er dan liederen tot eer van God gezongen. Ik herinner mij dat er een Schotse aanbiddingsleider was. Toen heb ik allerlei nieuwe, mooie liederen geleerd. Na een half uur zingen volgt er een korte Bijbelstudie. Normaal gesproken wordt een week lang hetzelfde thema behandeld. Rond 18:00 uur is er altijd een tweede aanbiddingsmoment. De rest van de dag worden andere activiteiten georganiseerd door de camping. Denk aan biljarten, voetballen of een film kijken. Mijn kinderen zie ik bij wijze van spreken de hele week niet. Ze hangen overal rond!”

Zijn de christelijke activiteiten ook geschikt voor kinderen?
“Jazeker,” antwoordt Maarten. “Tijdens de aanbidding en Bijbelstudie is er ook een kinderprogramma voor alle leeftijden. Zes clubs variërend van 0 tot 18 jaar. Onze vijf kinderen gaan daar allemaal naartoe, ieder naar zijn eigen club met leeftijdsgenoten. Op het vakantiepark zijn relatief weinig Nederlandse kinderen. Soms vinden ze dat spannend, maar het voordeel is dat ze Engelse woorden en liedjes leren. Erg goed voor hun ontwikkeling. Daar komt nog bij dat de begeleiders superleuk zijn in de omgang met de kids. Ze vertellen enthousiast over Jezus en dat is geweldig om te zien. Mijn kinderen laat ik met een gerust hart bij hen achter!


Het gezin van Maarten | Foto: Niek Stam

Als mijn kinderen een fijne vakantie hebben, hebben mijn vrouw en ik ook een fijne vakantie. Op Le Pas Opton worden Bijbelstudies en diensten in één vakantieweek naar het Nederlands vertaald. Dus vakantiegangers die het Engels echt niet kunnen volgen, zouden die week kunnen kiezen."

"Onze kinderen leven in een seculiere stad met weinig vrienden die ook naar de kerk gaan. Voor hen is het in de vakantie extra leuk om met leeftijdsgenoten om te gaan die ook uit christelijke gezinnen komen."

In hoeverre heeft het voor jou meerwaarde om je vakantie in een christelijke omgeving door te brengen?
“We zijn naast Le Pas Opton ook nog op andere christelijke vakantieparken geweest. Het voordeel van al die parken is voor mij de sfeer. Onze kinderen leven in een seculiere stad met weinig vrienden die ook naar de kerk gaan. Voor hen is het in de vakantie extra leuk om met leeftijdsgenoten om te gaan die ook uit christelijke gezinnen komen. Zo hebben ze tijdens eerdere vakantieperiodes tieners leren kennen met wie ze contact hebben gehouden. Die christelijke vrienden ontmoeten ze af en toe in Nederland op een festival of jongerendag. Erg leuk!”

Vrijheid om te kiezen wat je wil
In Eindhoven is Maarten altijd in de weer. Naast het spreken in de kerk heeft hij nog een fulltimebaan. “Daarom vind ik het tijdens vakanties heerlijk om even niets te doen bij een dienst – gewoon te kunnen consumeren. Maar als ik even wat tijd wil doorbrengen met mijn vrouw kies ik ervoor om gewoon niet naar de Bijbelstudie te gaan, daar kijkt niemand van op. Of ik ga alleen ’s ochtends naar een christelijke activiteit en kies ik de rest van de dag voor mijn gezin.”

Eén van Maartens hoogtepunten is de zondagmiddag. Na de gezamenlijke dienst komen uit alle hoeken en gaten tafels, stoelen en grote barbecues tevoorschijn. Met elkaar nemen we de tijd om uitgebreid te eten. Iedereen neemt vlees mee, zodat niemand tekortkomt. Dat is zo leuk! Dan duiken er ook allerlei mensen uit Franse dorpjes op om souvenirs te verkopen. Die gezamenlijke maaltijd is juist zo leuk, omdat we als gasten dan al een week met elkaar hebben opgetrokken. Dan voelt zo’n barbecue als de ideale afsluiting.”

Ben jij benieuwd naar Le Pas Opton of wil je een plek boeken? Ga dan naar de website van het vakantiepark!

Vakantiepark Le Pas Opton is onderdeel van Spring Harvest, de organisatie die in Engeland festivals en conferenties organiseert vergelijkbaar met Opwekking. Klik hier voor meer informatie. 

Vakanties
Hier adverteren?