Nieuws

01 mei 2019 door Patrick Simons

Antisemitische reacties na afgelasting Nacht van de Vluchteling op Kamp Westerbork

Een flinke rel rondom de afgelasting van Nacht van de Vluchteling. De sponsorloop zou op zaterdag 15 juni vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork starten. Het is echter afgelast vanwege aanhoudende bedreigingen en intimidaties.

Sowieso ontstond er al een flinke discussie over de start van de sponsorloop in Kamp Westerbork. Veel mensen menen dat je de holocaust niet kunt vergelijken met situatie van vluchtelingen terwijl anderen juist weer opmerken dat Westerbork ooit begon als vluchtelingenkamp. Directeur Kamp Westerbork Dirk Mulder zei in gesprek met RTV Drenthe dat de bedreidingen en intimidaties uit twee hoeken voort kwamen: mensen die fel tegen vluchtelingen zijn én de Joodse kring. Op Twitter stelde RTV Drenteh zelfs dat Mulder sprak van 'bedreigingen uit joods extremistische hoek'.

Wat volgde waren tal van reacties die dicht tegen antisemitisme aanschuren. Zo reageert het islamtische raadslid in Den Haag Arnoud van Doorn op Twitter met: "We mogen nooit buigen voor radicalisering en extremisme. Als het je hier niet bevalt, dan lever je je Nederlands paspoort maar in en ga je in 'Israel' wonen." Andre Verhoeven stelt zelfs dat antisemitisme door verdraagzaamheid van Joden wordt aangewakkerd. "Hoe is het mogelijk dat een volk dat eeuwenlang wordt vervolgd en op de vlucht is, vluchtelingen kamp Westerbork voor zichzelf claimt." Jan Paternotte van D66 gaat zelfs zo ver door vluchtelingen in één adem te noemen met Anne Frank die in kamp Westerbork heeft gezeten. Anne Frank is vanuit Westerbork naar het vernietigingskamp in Auschwitz getransporteerd.

Rosanne Hertzberger stelt op twitter Mulder 'volkomen te steunen in zijn poging om Westerbork nu onderdeel te maken van een groter verhaal'. Joods.nl reageert daar op met: "Maar hoe zit het met de holocaustoverlevenden van Westerbork die nog in leven zijn? Velen die hun leven lang hebben ingezet om de geschiedenis door te geven aan de jongeren generaties en zich geschoffeerd voelen door Mulder. Geslachtofferd voor "Het Groter Verhaal"."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify