Ruissen

Nieuws

02 mei 2019 door Patrick Simons

SGP-lijsttrekker Europese verkiezingen: "Wij willen af van de Europese eenwordingsgedachte"

De Europese verkiezingen staan voor de deur en de SGP gaat er behoorlijk hard in. De conservatief christelijke partij wil namelijk dat het voornemen om van de EU een 'ever closer union' te maken, wordt geschrapt. Daarmee wil de partij af van de Europese eenwordingsgedachte. Dit voornemen wordt genoemd in het Europees Verdrag. 

Bij Dit is de Dag, ging lijsttrekker Bert-Jan Ruissen in gesprek met D66 lijsttrekker Sophie in 't Veld. Ruissen: "Wij willen af van die Europese eenwordingsgedachte." Sophie in 't Veld reageert: "Ik hoor meneer Ruissen praten over de eenwordingsgedachte alsof het een ideologie is. Maar dat is natuurlijk niet zo. Dat ene zinnetje in het Europees Verdrag dat SGP wil schrappen is niet de aanjager van Europese eenwording. Eenwording is een reactie op de ontwikkelingen in de wereld zoals de opkomst van China, Trump en digitale reuzen als Facebook. Dat zijn allemaal dingen die een krachtig antwoord van een verenigd Europa vergen. Maar de SGP wil eigenlijk terug in de tijd."

In 't Veld vervolgt: "De rare kronkel is dat SGP zegt we willen minder Europa en alleen maar natiestaten. Maar tegelijkertijd werkt de SGP samen met ChristenUnie internationaal samen in een soort verband die tegelijk gelijkheid van man en vrouw en tegen homohuwelijk zijn. Internationaal proberen ze dat door te zetten. Als je aan de ene kant zegt niet te willen dat Europa zich met familierecht bemoeit, vraag ik me af waarom SGP er wél naar streeft om de rechten van getrouwde homokoppels zoveel mogelijk te beperken en terug te draaien in Europa."

Ruissen: "Daar heeft mevrouw In 't Veld geen gelijk in. Als het gaat om ethische onderwerpen, als het gaat om huwelijk en gezin, daar zeggen wij nadrukkelijk van dat de Europese Unie zich er niet mee moet bemoeien. Dat is een verantwoordelijkheid van de lidstaten. Het is echt niet zo dat wij de Europese Unie willen gebruiken om lidstaten een bepaalde richting op te dwingen. Dat is een misvatting en een verkeerde voorstelling van zaken."

Bekijk hier het hele gesprek

Reacties

Er is geen voorbeeld in de geschiedenis waarin gecentraliseerde macht in combinatie met samenvoegen van landen en gebieden heeft gewerkt. van Romeinse Rijk tot USSR, van Joegoslavië tot Assyrische Rijk.
Dus laten we stoppen met een nieuw Europees rijk te ontwikkelen.

Samenwerking is prima, alles onder één dak werkt nooit. Temeer daar de kunstmatige eenheid bestaat uit landen met een lange geschiedenis, cultuur en verschillende talen.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify