Aanslagen Sri Lanka

Nieuws

01 mei 2019 door Open Doors

Leven na de aanslagen: wel of geen kerkdiensten in Sri Lanka?

Veel kerken in Sri Lanka hielden afgelopen zondag geen eredienst vanwege de veiligheidssituatie en de dreigingen van meer aanslagen. Open Doors-werkers in Sri Lanka inventariseerden hoe christenen deze tijd beleven en hoe kerken blijven functioneren in deze spannende tijd.

Een Sri Lankaanse medewerker van Open Doors vertelt: “Veel kerken en gelovigen bidden om een oplossing en afsluiting van de huidige situatie, maar de meeste christenen zijn bang. Het geloof van veel mensen wordt door elkaar geschud en twijfel slaat toe. Vooral nieuwe christenen vragen zich af waarom God dit toestaat. De meer volwassen christenen, die beter begrijpen wie God is en hoe Hij werkt, staan vast in hun geloof.

Op het eiland is het advies van hogerhand om geen kerkdiensten te beleggen. De National Christian Evangelical Alliance of Sri-Lanka (NCEASL) adviseert bij haar aangesloten kerken om veiligheidsmaatregelen te nemen als ze wel samenkomsten houden. Er wordt aangeraden om auto’s en motorfietsen niet bij de kerk te parkeren, er mogen geen tassen of rugzakken mee naar binnen en de aanvangstijd van een dienst wordt veranderd. Een aantal grotere kerken hielden geen diensten uit angst voor aanslagen. Andere kerken hielden hun diensten zoals ze altijd gewoon waren.

Alle Sri Lankanen, inclusief de christenen, worden herinnerd aan de burgeroorlog die woedde tot tien jaar geleden. Ook toen was er een avondklok en zette de politie controleposten op. Bij veel burgers zijn oude wonden van die oorlog op Paaszondag weer opengereten. De christenen hebben veel steun aan hun rotsvaste geloof en ze komen samen om voor het land te bidden.”

In heel het land worden voertuigen aangehouden en huizen doorzocht. Huizen van christenen worden zoals het er nu op lijkt overgeslagen. Een Open Doors-medewerker die reisde per taxi werd ook aangehouden: “Ik had dozen met Bijbels bij me en de taxichauffeur wilde weten wat er in de dozen zat. Ook de politieagenten bij een controlepost wilden perse weten wat er in elke doos zat.”

Sri Lanka staat op plaats 46 van de Ranglijst Christenvervolging. Door de gebeurtenissen met Pasen zal het land ongetwijfeld stijgen op de ranglijst die begin 2020 wordt opgesteld’.


Aanslagen Sri Lanka
- Dominee Prosman en Bart Jan Spruyt hekelen reacties op aanslagen Sri Lanka
- Sri Lanka: Minuten voordat de bom afging vroeg de zondagschoolleidster of de kinderen bereid waren te sterven voor Christus
- Telegraaf-journalist vindt lauwe reacties op aanslagen Sri Lanka opmerkelijk
- Zelfmoordterrorist Sri Lanka vergiste zich: Sionskerk werd nieuw doelwit
- Aanslagen Sri Lanka: Ramash redde dankzij zijn heldendaad honderden kerkgangers
Meer over Aanslagen Sri Lanka »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify