Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 mei 2019 door Patrick Simons

"Bijna geen land waar christenen niet continu hun kerk in de fik zien gaan of priesters gedood zien worden"

In de nasleep van de aanslagen in Sri Lanka komt er steeds meer kritiek op de wijze waarop de media om zijn gegaan met het gebeuren en dan met name de christenen als slachtoffer. Ook presentatrice Catherine Keyl en journalist Erik Noomen hebben zich daarover verwonderd, zo vertellen ze in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers. 

"Ik vind het heel raar dat er niet wat meer nadruk komt te liggen op het feit dat die christenen zo onderdrukt worden", vertelt Keyl desgevraagd. "We horen overal over moslims en hoe erg het is als je je godsdienst niet mag uitoefenen, maar over de christenen hoor je dat eigenlijk helemaal niet. Dat vind ik heel raar. Want ook ga je niet naar de kerk, we zijn toch wel een christelijk land. Ik vind het vreemd dat daar zo weinig solidariteit voor is."

Ze wordt aangevuld door journalist Erik Noomen: "In de New York Times stond een heel groot stuk waarin keurig werd opgesomd, niet op basis van islamofobie maar keiharde cijfers, hoe zwaar christelijke geloofsgemeenschappen het hebben in voor een groot gedeelte door de moslims ingekapselde gedeeltes van de wereld. Dan zie je dat er bijna geen land is waar christenen niet continu hun kerk in de fik zien gaan of priesters gedood zien worden. Dat is een heel beangstigende positie. Niet omdat de ene religie beter is dan de ander. Maar als je een soort vrijheid van religie wil hebben, zou je jezelf zorgen moeten maken dat met name deze religie in dat gedeelte van de wereld continu onder vuur komt te liggen."

Ook Noomen vindt overigens dat dit onderbelicht wordt in de media. "Omdat er meteen geroepen wordt: 'Jullie hebben wat tegen moslims'. Het is echter juist het opstaan voor het recht van religie van de groep christenen is. Het gaat overigens wel om wie dat ze aandoet. Het is heel vaak die groep, de moslims, die het blijkbaar heel moeilijk vinden om een andere monotheïstische godsdienst naast zich te accepteren."


Aanslagen Sri Lanka
- Dominee Prosman en Bart Jan Spruyt hekelen reacties op aanslagen Sri Lanka
- Sri Lanka: Minuten voordat de bom afging vroeg de zondagschoolleidster of de kinderen bereid waren te sterven voor Christus
- Telegraaf-journalist vindt lauwe reacties op aanslagen Sri Lanka opmerkelijk
- Zelfmoordterrorist Sri Lanka vergiste zich: Sionskerk werd nieuw doelwit
- Aanslagen Sri Lanka: Ramash redde dankzij zijn heldendaad honderden kerkgangers
Meer over Aanslagen Sri Lanka »

Reacties

Is de link naar het artikel in de New York Times ergens te vinden?
Redactie: hebben jullie de link? Dit zou waardevol zijn!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!