euthanasie

Nieuws

30 april 2019 door Redactie

Het is tijd voor een modern bidboek (met onder andere een gebed bij scheiding en euthanasie)

Veel liturgische teksten zijn veel te moeilijk voor niet alleen kerkelijk maar ook niet kerkelijken. Dat constateren predikanten Joost Röselaers en Claartje Kruijff, is het in het NRC te lezen. De twee stelden daarom de bundel en het bidboek 'Ons leven vieren' samen, met daarin hedendaagse teksten voor onder andere doop, huwelijk en uitvaart. 

"Voor mensen die nog wel in de Kerk komen beginnen woorden als ‘heil’, ‘vrees’ en ‘zalig’ ouderwets te klinken. Dat zijn geen woorden die de moderne mens troost bieden als er bijvoorbeeld een kind in je omgeving overlijdt. In de nieuwe teksten beginnen we niet bij God, maar bij de mens, zodat iedereen, kerkelijk of niet, er iets bij kan voelen." 

In de bundel staan ook teksten voor ‘nieuwe rituelen’ zoals die haar intrede aan het doen zijn in verschillende kerken, zoals scheiding en euthanasie. Daar is volgens de predikanten behoefte aan. "Er komt in de progressieve kerken steeds meer ruimte voor dit soort initiatieven."

Lees hieronder het gebed bij scheiding en euthanasie, zoals het in de nieuwe bundel staat. 

GEBED BIJ SCHEIDING

Lieve God,

Zes jaar geleden vierden we het geluk van P. en N., vierden we hun besluit om samen verder te gaan. Ze spraken hun intentie uit om hun leven, hun lief en hun leed met elkaar te delen. Ze spraken de belofte uit, tegenover hun vrienden en familie, maar ook tegenover u.

God, u weet hoe N. en P. uit elkaar groeiden, al verder en verder, hoe ze elkaar tenslotte niet meer begrepen, hoe hun dagelijkse leven veranderde in een voortdurende strijd.

God, N. kwam hier om te vertellen van het besluit dat ze nam om de relatie te verbreken. Ze kwam hier, in de kerk, met haar pijn en haar verdriet, met haar schaamte, omdat ze welbewust dat besluit om te scheiden genomen heeft, maar niet vergeten is wat ze zes jaar geleden in de kerk heeft beloofd.

God, vergeef N. dat het haar niet gelukt is haar huwelijk vol te houden. Ik bid u: wilt u haar een nieuwe kans geven. Wilt u haar steunen op de weg, die ze, samen met u, wil gaan.

Amen.

Geschreven door anoniem. 

GEBED AAN DE VOORAVOND VAN EUTHANASIE

Goede God,

Daar zitten we dan als kleine mensjes schuchter en onbeholpen met onze ziel onder de arm. Wat moeten we nu? Vanavond, morgen de laatste uren.

Met zulke grote vragen voor ons en een berg verdriet.

En aan de andere kant ook met de hoop op verlossing uit een lichaam dat op is. Een levensreis die ten einde is. Tijd om naar huis te gaan.

Geeft u ons de moed om dit uit te houden en het inzicht om op het juiste moment het goede te doen. God, dat zijn geen grootse zaken, maar een hand vasthouden, een bolletje aaien, een zakdoek aanreiken of een kop thee maken. Of een blik van verstandhouding. God, zoals u ons in het oog houdt, laten wij over elkaar een beetje waken.

Eeuwige, wij danken u uit de grond van ons hart voor alles wat we samen hebben mogen meemaken in dit lange, rijke leven vol gebeurtenissen. De mooie en de zware momenten. In liefde en in afstand, in rouw en blijdschap. Wilt u X. in uw hart opnemen als hij/zij straks op een voor ons onbekende reis gaat? En wilt u ons laten merken dat er naar ons wordt omgezien als wij proberen om onze verdrietige en misschien ook warrige gevoelens een plek te geven? Er zal helderheid komen, maar misschien niet meteen.

Amen.

(Alleke Wier inga)

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify