opvoeding

God

30 april 2019 door Dick van den Bos

PvdA'er Mei Li Vos verontwaardigd over haar christelijke opvoeding: "Ik voelde me vaak schuldig"

Eerste Kamerlid Mei Li Vos doet een boekje open over haar christelijke opvoeding. Ze groeide naar eigen zeggen op met veel regels. "Je mocht bijvoorbeeld geen seks voor het huwelijk, en dat soort idiote dingen", vertelt ze in het EO-programma Adieu God?

Desondanks heeft ze het geloof niet losgelaten, vertelt ze. Hoewel ze het geloof niet rationeel vindt en ze erop wijst dat geloof vaak gebruikt wordt. Toch heeft ze altijd geloofd."Ik ben toch een hoop- en een troostzoeker, dus voor mij is het een makkelijke keuze. Blijkbaar verlang ik ernaar te geloven in die troostrijke God en ook in de gedachte dat er een idee achter alles zit."Schuldig
Op haar streng-christelijke opvoeding kijkt ze minder positief terug. Ze voelde zich namelijk vaak schuldig."Ik was dan bang om naar de hel te gaan.” Liever houdt ze nu vast aan het geloof in de hemel. "Het leven wordt dragelijker als je mag geloven dat er een hemel is, dat mensen gelukkig zijn en ergens anders zijn."

Reacties

"Je mocht bijvoorbeeld geen seks voor het huwelijk, en dat soort idiote dingen"!

Dat soort idiote dingen? Dat soort idiote dingen kan heel gemakkelijk meer stuk maken dan je lief is. Vaak kom je daar pas jaren later achter. Maar ook: God is geen God van regeltjes, maar van relatie, intimiteit.
Volgens mij klopt het niet dat sex voor het huwelijk een groter issue is dan het stelen van een koekje uit de trommel van je moeder.
E
Altijd maar weer die negatieve insteek naar de (reformatorische) opvoeding. Kom zelf ook uit zo’n nest. Maar i.tt. mevrouw begin ik steeds meer elementen te waarderen. Niet vanuit wettisisme, maar vanuit levensheiliging.
Toon meer antwoorden (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify